Катедралата Гросмюнстер

06.10.2011
Катедралата Гросмюнстер в Цюрих

Гросмюнстер (Grossmünster) в Цюрих е Голямата катедрала в най-многолюдния швейцарски град. Това е евангелска протестантска църква, разположена в старата част. Гросмюнстер е една от трите главни катедрали в Цюрих заедно с Фраумюнстер (Fraumünster) и Свети Петър (St. Peterskirche). И до днес Голямата катедрала се счита за символ на протестанската реформация. Разположена е в близост до течението на река Лимат в Стария град на Цюрих и се откроява с двете високи кули с камбанарии на предната фасада

Сегашната катедрала стои на мястото на по-ранна църква на каролингите от 9 век. Гросмюнстер е построена по нареждане на самия Карл Велики (Emperor Charlemagne) или поне така гласи легендата. Историята разказва, че конят на императорът спрял на мястото, където били гробовете на три раннохристиянски мъченика и точно там била построена романската църква.

Това според традиционните християнски текстове са реални фигури, които през 3 век били измъчвани, за да се откажат от вярата си. Макар и да били потопени в горещо олио и да били накарани да пият горещо олово, тримата мъченици не се отрекли от Христос, а днес на мястото, където били екзекутирани се намира църквата Васеркирхе (Wasserkirche). Тримата мъченици били Феликс (Felix), Регула (Regula) и Ексуперантиус ( Exuperantius).

Катедралата Гросмюнстер

Строителството на сегашната Грсмюнстер започва през 1090 г. и по-голямата част от катедралата е завършена до 1230 г. Посветена е на тримата всеотдайни християни, които защитили вярата с живота си и които днес се тачат като патрони на Цюрих. Мощите на мъчениците са разделени между 3 църкви в швейцарския град, като ги превръща в най-главните места за поклонение в района, начело с Гросмюнстер.

През вековете Голямата катедрала в Цюрих непрекъснато търпи преустройство и реставрации. Едва през 18 век за построени двете високи кули-близнаци. От построяването си Гросмюнстер започва да функционира като манастирска църква, която във времето непрекъснато се надпреварва по важност с Фрауенкирхе.

Важен момент в историческо отношение е швейцарско-германската реформация. През 1520 година от Гросмюнстер прословутият Улрих Цвингли (Huldrych Zwingli) - съвременник на Лутер и един от големите лидери на Реформацията, произнася своите пламенни речи. Свидетелство за това днес са бронзовите барелефи на вратата на входния портал на катедралата.

Към цюрихската катедрала Катедралата Гросмюнстер

През 1763 г. огромен пожар разрушава кулите и покрива на Гросмюнстер. След това тя е реставрирана в готическия стил, който може да се види и днес. Оригиналната барокова украса в интериора е сменена през 19 и 20 век с първоначалния романски стил. Това обзавеждане било изцяло в унисон с разбиранията и идеите на Цвингли - семпъл, като луксозните орнаменти отдавна са премахнати.

Художествените украси на Гросмюнстер са сравнително нови и са дело на Августо Джакомети (Augusto Giacometti) от 1932 г. Все пак могат да се видят няколко старинни стенописа, изобразяващи битка на Карл Велики, както и някои възхитителен избледнели стенописи при страничния параклис. Богато украсените бронзови врати на северния и на южния портал са майсторени от Ото Мюнх (Otto Münch) и са добавени през 1935 и 1950 г.

Днес в сградата се помещава теологическия факултет на университета на Цюрих. Двете катедрални кули на Гросмюнстер се считат за символ на цял Цюрих. Една от тях е отворена свободно за туристи, а от височината на 200 стъпала, терасата й предлага невероятен изглед към града, останалите 2 важни църкви и Цюрихското езеро. Интересна за посещение е и криптата от 11 и 13 век, както и музея на Реформацията.

5
Общо гласували: 4
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати