Езерото Кандауджи

06.10.2011
Кралският дворец Карауейк на езерото Кандауджи

Езерото Кандауджи (Kandawgyi Lake) е една от най-красивите природни забележителности в Янгон, Мианмар. То е едно от двете най-важни и големи езера на страната. В буквален превод Кандауджи означава „голямото кралско езеро", а предходното име на езерото е просто Кралското езеро (Royal Lake). Красивото езеро се намира в източна посока от популярната историческа забележителност Шведагон Пагода (Shwedagon Pagoda).

Този уникален будистки храмов комплекс е позлатен и е разположен на близкия до Кандауджи връх Сингутара (Singuttara Hill) - най-високата точка в Янгон, разположена на 51 м надморска височина.

Съхраняваща мощите на четири Буди, Шведагон е най-посещаваната пагода в Мианмар, а повечето от поклонниците не пропускат да минат и покрай красивото езеро Кандауджи. Водният басейн заема централна част от Янгон, а покрай него преминава Кандауджи Канпат Роуд (Kandawgyi Kanpat Road), което в превод означава „път, граничещ с езерото”.

Заедно с Природния парк Кандауджи (Kandawgyi Nature Park) езерото е едно от най-популярните места за разходки и за пикници в района. По крайбрежието на езерото са разпроложени и Зоологическата градина на Янгон (Yangon), Аквариумът, Хотел Нико (Hotel Nikko Royal Lake), който е единственият на Кандауджи, както и болницата Кантхаряр (Kantharyar Hospital).

Езерото Кандауджи е всъщност изкуствено езеро, което се захранва с води от езерото Иня (Inya Lake) посредством поредица от тръби. Водният басейн е създаден, за да осигури чиста вода в града по време на британската колониална администрация. Бреговата ивица на Кандауджи е около 8 км, а дълбочината му достига между 50-115 см. Цялото езеро се разпростира на площ от 60, 7 декара.

Природният парк Кандауджи, който го заобикаля заема около 44, 5 декара, а останалта част от брега на водния басейн остава за Зоологическата градина ан Янгон (28 декара). В нея влизат и Аквариума и един приятен увеселителен парк. На север и на изток, Кандауджи е обградено от улица Натмаук (Natmauk Street), на запад от Бахан (Bahan Street), а на юг преминава улица Канйеиктха (Kanyeiktha Street).

Очарованието на езерото Кандауджи се допълва от великолепния кралски дворец Карауейк (Karaweik), който вечерно време блести с безброй светлини и е във форма на птица. Построен през 1972 година, в него днес има приятен ресторант, предлагащ изкушения от тукашната кухня. Покрай езерото има добра туристическа база от доста къщи за гости, квартири, ваканционни апартаменти, предлагащи закуска и добро обслужване.

4.8
Общо гласували: 5
5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати