Езерото Лий

06.10.2011
Езерото Лий в Гранд Тетън

Национален парк Гранд Тетън, разположен в американския щат Уайоминг и граничещ с неповторимия Йелоустоун, е място, където може да видите едни от най-красивите езера в САЩ. За безспорен фаворит се счита романтичното езеро Джени, а веднага след него в Гранд Тетън е не по-малкото вдъхновяващото езеро Лий (Leigh Lake).

То лежи в югоизточната част на полите на връх Моран (Mt. Moran). До Лий може да се стигне по панорамния път между езерата Стринг и Джени (String Lake-Jenny Lake drive), отбивайки по пътя във вътрешността на Тетън.

От главния маршрут до езерото Лий може да се стигне след около малко повече от километър разходка по равен и лесен терен Туристическата пътека отвежда до източната част на водния басейн.

На западния бряг е и беккънтри къмпингът, а на североизточния бряг е разположена и патрулната кабина, която е вписана в националния регистър с историческите места. Районът е популярен сред любителите на кану и каяк, които достигат до Лий по вода.

Имайте предвид, че пътят във вътрешността на Гранд Тетън е проходим от ноември до средата на май, което ограничава достъпа към него през зимните месеци. Най-доброто време за плаване по езерата тук са летните месеци и началото на есента.

Езерото Лий е любимо на много хора, защото предлага едновременно невероятно красива природа, възможност за къмпинг, практикуване на водни спортове, а освен това и изходна точка за покоряването на връх Моран.

Езерото Лий е с ширина около 3, 2 км, като в посока от север на юг е леко издължено. Максималната дължина на Лий е 4, 5 км, а на ширина достига до 3, 8 км. Разположено е на 725 декара, а най-голямата му измерена дълбочина е 76 метра.

Без съмнение най-голямата атракция по езерото Лий си остава кану-къмпингът заради неговата отдалеченост и панорама на фона на връх Моран, който се счита за един от най-красивите в Национален парк Гранд Тетън. Лий е достъпно единствено за немоторизирани плавателни средства, като кану и каяци.

Достъпът с тях по вода става от езерото Стринг, в чиито северния край има портал, който отвежда към Лий. Ако искате може да си наемете кану или каяк в град Джаксън (Jackson) или на брега на езерото Джени.

По-голям къмпинг има единствено по брега на езерото Джени, докато този на Лий е специално за кану и каяк. За да карате частна лодка в повърхността на езерото или пък да ловите риба се изисква специално разрешение, което се издава от администрацията на Гранд Тетън.

Сухопътната връзка межди езерото Джени и Лий става единствено чрез прекосяване на свързващото ги езеро Стринг. Маршрутът отвежда в гориста местност, която следва крайбрежието.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати