Езерото Джени

06.10.2011
Езерото Джени в Гранд Тетън

Езерото Джени (Jenny Lake) се счита за най-романтичното и красиво в Национален парк Гранд Тетън. Според една класация, разходката с лодка по кристалната повърхност на този воден басейн е и едно от най-романтичните места за предложение за брак. Неповторимостта на тази красива природа се допълва и от околната панорама, съставена от величествени планински върхове.

Джени е главен акцент сред природните забележителности на Гранд Тетън, като до него отвеждат множество туристически пътеки, както и вдъхновяващи плавания с лодка. Освен това Джени осигурява бърз достъп за покоряване на главните планински върхове от веригата Тетън (Teton Range).

Образувало се от топенето на ледниците преди 6 000-12 000 години назад, езерото Джени е невероятно красиво и романтично планинско езеро с чисти сини води в сърцето на парка Гранд Тетън. То лежи в основата на планинския връх Тийуинът (Teewinot Mountain), западното му крайбрежие се докосва до величествената планинска верига Тетън.

Размерите на Джени се ограничават с максимална дължина от 3.5 км, максимална ширина от 1.9 км. Този естествен воден басейн заема площ от около 1 кв. км. Джени се е образувало при надморска височина от 2 067 метра, а максималната му дълбочина е измерена на 79 метра. Главният приток на Джени е рекичката Каскада (Cascade Creek), а отводняването му става чрез Котънууд Крийк (Cottonwood Creek).

Туристическата пътека, която обикаля цялото езеро е дълга малко повече от 10 км. При посетителския център на езерото Джени има голям паркинг, където може да оставите автомобила си.От там насетне може да изберете дали да се отдадете на пешеходен туризъм или да си наемете лодка към другия бряг на езерото.

Национален Парк Гранд Тетън - езеро Джени

Заради голямата му популярност туристическият поток в района е силен и доста често се налага са се чака за свободна лодка. Обикновено посетителите се отправят към каньона на река Каскада с маршрута й към две от най-красивите места край Джени – наблюдателницата Инспирейшън Пойнт и т.нар Скрити водопади.

Инспирейшън пойнт (Inspiration Point) е наблюдателна платформа, която може да се стигне по пътечката Каскада Каньон Трейл, около километър навътре от брега на Джени. От там се откриват невероятни гледки към най-високата точка в парка Гранд Тетън, към върховете Оуен (Owen), Свети Джон (St. John) и към живописния Каньон на Каскада. Пътьом се преминава и през скритите водопади Хидън Фолс (Hidden Falls).

Джени Лейк Лодж е туристическата база на брега на езерото Джени, където посетителите могат да намерят всички необходими удобства. Има и отличен ресторант, но за да хапнете в него се изисква предварителна резервация. Ако посетите езерото Джени през лятото, юли и август, не забравяйте да си донесете и бански, защото едно бързо потапяне в студените води може да се окаже доста освежаващо. От Джени, на 15 минути шофиране в северна посока може да се стигне и до езерото Джаксън. Пътищата към Джени са затворени често през зимните месеци.

3.7
Общо гласували: 6
5 0
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати