Замъкът Бюфорт

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Замъкът Бюфорт

Люксембург обхваща малка, но изключително живописна територия, покрита със зеленина и старинни замъци, много от които са добре реставрирани или в момента се ремонтират. Това ги прави и едно от най-интересните и приятни места за посещение в страната. Едно такова е комплекса на средновековния замък Бюфорт (Beaufort Castle), който днес няма покрив, но все още напомня за някогашната си слава и мощ.

Разположен край едноименното градче в източната част на Люксембург, замъкът Бюфорт е старинен комплекс, съставен от руините на средновековната крепост и съседен на нея замък от епохата на Ренесанса. Самото селце е популярна туристическа дестинация с добра база от плувен басейн, къмпинг, младежко общежитие с безброй възможности за разходка през тукашната долина Мулетхарт (Mullerthal valley).

Замъкът Бюфорт

Замъкът Бюфорт, често разпознаван и като Бург Бифорт (Burg Befort) стои на изток от град Дийкирх (Diekirch). Средновековната крепост е построена навярно в началото на 12 век, около 1150 г. като скромен правоъгълен комплекс върху една широка скала. Предполага се, че укрепление е имало тук още през 9 век, което имало за цел да защитава имотите на абатство Ехтернах (Echternach). Още преди това на мястото е имало римски форт. През 12 век Бюфорт е укрепен, а исторически извори свидетелстват, че през 1192 г. владетел на замъка е Валтер фон Вилц (Walter von Wiltz).

През 1348 година чрез брак Бюфорт попада под управлението на фамилия Орлий (Orley family), която внася значителни разширения и подобрения по конструкцията на крепостта. През 1477 г. замъка е бил конфискуван от император Максимилиан поради предателство от Йохан фон Орли – тогавашният собственик на замъка. От този момент Бюфорт е в ръцете на Йохан Найер фон Бопард (Johann Bayer von Boppard).

По-нататък през вековете собствеността се сменя още няколко пъти. Около 1500 г. комплексът минава под управлението на Бернард Фелбрюк (Bernard of Velbrück), а след това, отново чрез бракосъчетание Бюфорт е владение на Гаспард де Хой (Gaspard de Heu). Известен като разбойник и поддръжник на бунтуващите се тогава холандци, през 1593 г. замъкът му е отнет.

По-време на 30-годишната война Господарите на Бюфорт са на практика разорени и се принуждават да продадат имота си през 1639 на Йохан, барон на Бек (Beck) и губернатор на Люксембург за испанския крал. Той решава, че средновековната структура е недостойна да посрещне нуждите му и по никакъв начин не отговаря на общественото му положение, в резултат на което разпорежда в близост да се построи нов ренесансов дворец. Постепенно старият Бюфорт е изоставен и започва да се руши. От този момент замъкът се превръща в нещо като ловна резиденция, а структурата на старата се използва за стопански и кухненски помещения.

От 1850 година замъкът Бюфорт е обявен за защитен исторически паметник от правителството на Люксембург, но това не го спасява от бомбени разрушения по време на Втората световна война. Към настоящият момент той е една от старинните забележителности на страната, като е достъпен срещу символична входна такса. Интересно е да обърнете внимание на местата над входа на Бюфорт, където войниците са хвърляли катран по нашествениците, които се опитвали да нахлуят.Особено атрактивна е залата за мъчения, където могат да се видят някои оригинални реставрирани уреди за изтезаване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати