Азовско море

07.10.2011
Азовско море

Азовско море е дял на Черно море, като се е образувало в неговата североизточна част. Двете морета са свързани посредством Керченския проток (Strait of Kerch) близо до град Керч. На запад от протока е Кримския полуостров (Crimean Peninsula), а от изток - Таманския полуостров. Връзката между Черно и Азовско море е с ширина от 4.5 до 15 км, а максимална дълбочина 18 метра. Северната граница на Азовско море се явяват бреговете на Украйна, на изток то граничи с Русия, а западната му граница е Кримският полуостров. На североизток Азовско море граничи с региона Дон.

Предполага се, че сегашното име на Азовско море вероятно произлиза от турската дума „azak“, която се превежда като „нисък“ и това определение се свързва с местоположението му. Има и теория според която Азовско море е кръстено на кумански принц, наречен Азум или Асуф, който бил убит през 1067 г, докато защитавал град в района. Древните наименования на морето са Меотийско море или Меотийско езеро (Maeotian Swamp or Maeotian Sea).

Самото Азовско море се счита за плитко море, но вълнението по него е често огромно и дори довежда до летален край за плаващи кораби. С максималната си дълбочина от едва около 15 метра Азовско море е най-плиткото на земята. То се разпростира на обща площ от около 39 000 кв.км., като максималната му дължина е 340 км, а ширината му достига 135 км. Главните притоци на Азовско море са реките Дон (Don) и Кубан (Kuban), които му осигуряват сравнително ниска соленост и на места то е дори сладководно. Други по-малки реки, които текат в морето са Миус (Mius), Берда (Berda), Обиточная река (Obitochnaya) и Йея (Yeya).

Азовско море - дял от Черно Море

На места в Азовско море, където има наслагвания от тиня средната дълбочина е дори под метър. Едно такова място е Таганрогския залив. През зимата големи части от водния басейн се заледеняват, но още през май месец температурата на водата става подходяща за откриване на летния сезон. Много приятни курорти са разположени по Кримско-Черноморското крайбрежие (Crimean Black sea coast). Бреговете тук се характеризират с девствена природа, с обширни пясъчни плажове, но доста често е ветровито.

Арабатската стрелка (Arabatskaya Strip) е едно интересно земно образувание. Представлява дълга и широка едва около 1 км, тясна брегова ивица в западната част на Азовско море, която свързва Кримския полуостров с континенталната част на Украйна. Тя отделя от Азовско море соленото езеро Сиваш (Sivash lake).

Най-важните пристанища на Азовско море са Бердянск (Berdiansk), Мариупол (Mariiupil), Ростов на Дон (Rostov-na-Donu), Таганрог (Tahanrih), Ейск (Yeisk) и Хеническ (Henichesk). Изкуствените пристанища правят естествените пристанища на Азовско море достъпни за плавателни средства.

Някога Азовско море е било изключително богато на различни морски растителни и животински видове. Срещали се над 80 вида риби и 300 вида безгръбначни. Прекомерният риболов обаче, както и замърсяването са оказали пагубно влияние върху екологичното равновесие на морето, в резултат на което броят и разнообразието на видовете в района намалява. Все пак Азовско море и днес е силно разработена риболовна зона, особено в района на Керченския проток.

На брега на Азовско Море

Сред видовете, които обитават Азовско море са аншоа, костур, есетра, платика, бяла риба, херинга , камбала, шаран , скумрия и кефал. Водният басейн е дом и за 50 редки и 19 застрашени видове морски обитатели. Устията на реките по Азовско море се отличават с богата си и красива флора и фауна. Срещат се диви гъски, патици и чайки, корморани и пеликани, чапли и доста хищни птици. Ако имате късмет може да зърнете и дори розовикавите цветове на някои лотус.

3.7
Общо гласували: 7
5 1
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати