Островите Фиджи

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Островите Фиджи

Фиджи (Fiji) е островна държава в Меланезия (Melanesia), Океания, съставена от 322 острова, от които 216 са необитаеми поради липсата на питейна вода или прекалено малката си площ. Около 110 от островите на Фиджи са постоянно обитавани, най-известните и големи сред които са Вити Леву (Viti Levu) и Вануа Леву (Vanua Levu). Столицата на Фиджи е Сува (Suva), а за неин главен град с международно летище се счита Нанди (Нади). Сред останалите по-големи и важни градове са Лаутока на остров Вити Леву, Мбуа и Ламбаса на Вануа Леву и Вунисеа.

Фиджи стои на около 2100 километра от Нова Зеландия.

Огромна част от екзотичните острови на Фиджи са обградени с невероятно красив коралов риф, в който живеят неизброимо количество риби и морски обитатели. Освен атрактивен за огромния брой туристи и любители на гмуркането от цял от свят, този коралов риф действа като естествен вълнолом. В исторически план този фактор обуславя залива на Сува да е бил желано място за спиране, почивка и презареждане с провизии по времената на Великите географски открития.

По онова време, преди европейците да стъпят по тези тропически райски кътчета, Фиджи са обитавани от канибали. Дори били наречени Канибалски острови, защото местното население придобила славата на свирепи и жестоки хора. За първи път островите Фиджи са открити през 1643 година от датския изследовател Абел Тасман. През 1774 година и капитан Кук пуска котва по крайбрежието на Фиджи. Популярността им идва обаче заради капитан Уилям Блиг.

Фиджи е разположен на кръстопът в Тихия океан, между Меланезия и Полинезия, Индия и Тихия океан. Това е предпоставка Фиджи днес да е една колаборация от всички тези култури. На главните острови на архипелага живеят около 87% от населението на Фиджи (около 900 000 души). Техният основен източник на доходи е туризмът, защото Фиджи е една от най-желаните далечни дестинации за почивка. Невероятните вили и хотелски комплекси на брега на океана или дори в самата вода превръщат Фиджи в едно от най-предпочитаните места за меден месец.

Местните жители се занимават също така с производството на захар и облекло. По архипелага е открито също и на злато, а флората и фауната са предпоставка Фиджи да има голям ресурс от кокосово олио, морска храна и дървесен материал.

Прозрачните изумрудени води на островите Фиджи са това, която привлича хиляди туристи от цял свят. Дестинацията е известна и като едно от най-атрактивните места за гмуркане в света. Гостите на островите се радват на специално и мило внимание от страна на домакините. Освен луксозните курорти и хотели, Фиджи предлага и една интересна разходка пи исторически места, както и безброй варианти за развлечение - каране на сърф и гмуркане, риболов и т.н. Една от атракциите на Фиджи е възможността за обиколката на острова със малък самолет, но също така може да обикаляте с открит автобус или лодка.

Местният бит и култура са не по-малка атракция за посетителите на Фиджи. Много от традициите и обичаите на островите са се запазили непокътнати през годините и вековете, а днес тукашните хора очароват със своята музика и танци. Повече за традициите на „бившите канибали” може да се научи в Националния музей на Фиджи.

Не пропускайте да се разходите из столицата Сува, която също ще ви плени със смесената си архитектура от колониални сгради и модерни небостъргачи. Не пропускайте да опитате и специалитетите от местната кухня, а за да се докоснете най-пълно до тукашните нрави направете обиколка до някое местно село, като например Навала (Navala) В Наусори (Nausori Highlands).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анономна
Анономна
05.02.2014 13:22
Страхотно!!!!!!
0
0