Езерото Мийд

08.10.2011
Езерото Мийд - най-голямото водохранилище в САЩ

Езерото Мийд (Lake Mead) е най-голямото водохранилище на САЩ, което е основен източник за водоснабдяване на Южна Калифорния и Невада. То е разположено на река Колорадо на четиридесет и осем километра на югоизток от Лас Вегас.

Езерото се намира на границата на щатите Невада и Аризона. Езерото е образувано при строителството на язовирната стена Хувър Дам (Hoover Dam). Езерото Мийд се простира на сто и оседмедесет километра.

Язовирът е кръстен на Елууд Мийд (Elwood Mead), който е бил специален пълномощник на бюрото на водните проекти на САЩ от 1924 до 1936 година по време на планирането и построяването на Хувър Дам, в резултат на което е било създадено и езерото.

По време на строителството на язовирната стена Хувър Дам заради опасност от удавяне са били евакуирани хора от няколко населени пункта, и последният жител на Сент Томас, Невада (St. Thomas, Nevada), напуснал града през 1938 година.

Руините на града се виждат, когато нивото на водата спадне.

През 1983 година е имало най-много вода в язовира. Причината за това явление е било необичайно високото количество валежи в западната част на САЩ като резултат от урагана Ел Ниньо.

Националната зона за почивка на езерото Мийд е била създадена през 1964 година. Най-разпространеното забавление, което предлага на местни и чужди туристи, е возенето на лодка, освен това може да се лови риба, да се плува и да се карат водни ски.

До езерото Мийд има много живописни заливи със скалисти брегове и песъчливи плажове. До езерото има и малка ботаническа градина , известна с името Alan Bible Botanical Garden. Тя представя кактуси и дървета.

Езерото Мийд е посещавано от десет милиона туристи всяка година. Това е петият по посещаемост парк в системата за Национални паркове на САЩ. Всъщност построяването на язовирната стена и присъствието на хиляди строители довели до легализирането на залаганията в Невада и разрастването на града.

Преди появата на езерото Мийд тази част на пустинята Мохаве в севернозападна Аризона е била неприветлив терен без пътища, най-вече заради високите летни температури. Сега този район е изпълнен с атракции и привлича хора от цял свят.

До езерото Мийд се намира малкото езеро Мохаве (Lake Mohave), което е създадено от язовирната стена Дейвис Дам (Davis Dam). Езерото Мийд е наводнило голяма част от пустинята, като е покрило много каньони и малки селца.

Повечето плажове около езерото Мийд могат да бъдат достигнати само с помощта на лодка. Езерото Мийд е атрактивно най-вече заради своите водни спортове и атракции.

Западната страна на езерото Мийд е пълна с къмпингуващи. Къмпингът е разрешен след бреговата линия, която е песъчлива и е разположена на завет.

Езерото Мийд представя кръстовището на три пустинни екосистеми – пустинята Мохаве (The Mojave Desert), пустинята Грейт Бейзин (The Great Basin Desert) и пустинята Соноран (Sonoran Desert) .

Много туристи посещават за един ден и езерото Мийд, и Хувър Дам, като част от обща туристическа екскурзия. Хората, които обичат прелестта на дивия живот, задължително трябва да посетят езерото Мийд.

Около него е пълно с различни видове растения и животни. Повечето от тях обаче се крият през деня, уплашени от голямото количество хора около езерото, и могат да бъдат видени само през нощта или късно вечер. Над двеста и четиридесет вида птици и над петдесет и пет вида животни могат да се видят около езерото, ако имате достатъчно късмет и търпение.

В езерото има различни видове риби, но риболовът е позволен само за рибари с валидни разрешителни. Тук можете да хванете морска котка, която се смята за истински кулинарен деликатес.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати