Форт Самтър

Нина 2Нина 2
Новак
748
Форт Самтър

Форт Самтър (Fort Sumter) се намира в Чарлстън, Южна Каролина. Фортът е прочут като историческото място, битката за което е послужила като формален повод за обявяването на Гражданската война.

Фортът носи името на генерал Томас Самтър (General Thomas Sumter), който е герой от войната. Форт Самтър е бил изграден след Войната на 1812 година.

За построяването на масивната сграда са отишли над седемдесет хиляди тона гранит от Нова Англия. Фортът бил дълъг петдесет и осем метра и е бил проектиран да побере шестстотин и петдесет човека, както и сто тридесет и пет оръжия.

През Гражданската война форт Самтър е служел за федерална цитадела. Голяма част от форта е била разрушена през април 1861 година.

Ако се върнем назад в историята, трябва да си спомним, че на 7 февруари 1861 година седем щата приели временната конституция на Конфедеративните Американски Щати.

През февруари била обявена мирна конференция, която безуспешно се опитала да разреши конфликта с останалите щати. Останалите робовладелски щати отклонили предложението за встъпване в Конфедерацията.

Освен форт Самтър войските на Конфедерацията заели и останалите федерални фортове. Губернаторите на щатите Ню Йорк, Масачузетс и Пенсилвания започнали да купуват оръжие и да въоръжават хората си.

Форт Самтър в Южна Каролина

На 4 март 1861 г. президентът Линкълн в речта по случай своята инаугурация обещал да не предприема силови действия спрямо южните щати и да не отменя робството на териториите, където е съществувало, но предупредил, че ще употреби сила, за да защити федералната собственост.

Линкълн отказал да преговаря с посланиците на Конфедерацията, тъй като да се преговаря с тях според него означавало да се признае техният суверенитет.

В момента на отделянето на Южна Каролина (South Carolina) в пристанището на Чарлстън имало няколко форта, но федералните гарнизони на практика престанали да съществуват.

През есента лидерите на Южна Каролина стигнали до извода, че конфискуването на федералното имущество в пристанището на Чарлстън не търпи отлагане. Така форт Самтър се оказал в блокада.

Форт Самтър се смятал за най-мощния форт в света в момента на построяването му. За съжаление обаче през 1860 г., когато фортът бил завършен, в него имало само един войник. Но фортът бил приспособен за удържане на атака от сушата. Когато майор Робърт Андерсън (Robert Anderson) пристигнал в пристанището, той имал само 85 души, които той настанил във форт Самтър.

Имало моменти, в които нямало никаква храна, докато не пристигнал кораб с хранителни запаси за форт Самтър и двеста войника за подкрепление. Но след като бил обстрелян, корабът отплавал.

На 12 април 1861 година фортът бил бомбардиран от 43 оръдия. Фортът имал шестдесет оръдия и взаимната стрелба продължила тридесет и четири часа.

На 14 април фортът капитулирал, като поискал сто изстрела в чест на знамето на САЩ. По време на залповете били убити двама души – първите жертви на Гражданската война. Салютът бил спрян посредата.

Федералната армия се върнала във форта няколко дни след капитулацията на армията на Северна Вирджиния (North Virginia) и точно четири години след капитулацията на форта – на 14 април 1865 година.

На часовника на президента Линкълн е бил открит гравиран надпис, направен на 13 април 1861 година, който гласял: „Бунтовниците нападнаха форт Самтър”, както и надпис: „Благодаря на Бога, че имаме правителство”.

Линкълн даже не подозирал за този надпис, тъй като той бил направен от часовникаря му във вътрешната част на часовника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати