Форт Самтър

17.02.2012
Форт Самтър

Форт Самтър (Fort Sumter) се намира в Чарлстън, Южна Каролина. Фортът е прочут като историческото място, битката за което е послужила като формален повод за обявяването на Гражданската война.

Фортът носи името на генерал Томас Самтър (General Thomas Sumter), който е герой от войната. Форт Самтър е бил изграден след Войната на 1812 година.

За построяването на масивната сграда са отишли над седемдесет хиляди тона гранит от Нова Англия. Фортът бил дълъг петдесет и осем метра и е бил проектиран да побере шестстотин и петдесет човека, както и сто тридесет и пет оръжия.

През Гражданската война форт Самтър е служел за федерална цитадела. Голяма част от форта е била разрушена през април 1861 година.

Ако се върнем назад в историята, трябва да си спомним, че на 7 февруари 1861 година седем щата приели временната конституция на Конфедеративните Американски Щати.

През февруари била обявена мирна конференция, която безуспешно се опитала да разреши конфликта с останалите щати. Останалите робовладелски щати отклонили предложението за встъпване в Конфедерацията.

Освен форт Самтър войските на Конфедерацията заели и останалите федерални фортове. Губернаторите на щатите Ню Йорк, Масачузетс и Пенсилвания започнали да купуват оръжие и да въоръжават хората си.

Форт Самтър в Южна Каролина

На 4 март 1861 г. президентът Линкълн в речта по случай своята инаугурация обещал да не предприема силови действия спрямо южните щати и да не отменя робството на териториите, където е съществувало, но предупредил, че ще употреби сила, за да защити федералната собственост.

Линкълн отказал да преговаря с посланиците на Конфедерацията, тъй като да се преговаря с тях според него означавало да се признае техният суверенитет.

В момента на отделянето на Южна Каролина (South Carolina) в пристанището на Чарлстън имало няколко форта, но федералните гарнизони на практика престанали да съществуват.

През есента лидерите на Южна Каролина стигнали до извода, че конфискуването на федералното имущество в пристанището на Чарлстън не търпи отлагане. Така форт Самтър се оказал в блокада.

Форт Самтър се смятал за най-мощния форт в света в момента на построяването му. За съжаление обаче през 1860 г., когато фортът бил завършен, в него имало само един войник. Но фортът бил приспособен за удържане на атака от сушата. Когато майор Робърт Андерсън (Robert Anderson) пристигнал в пристанището, той имал само 85 души, които той настанил във форт Самтър.

Имало моменти, в които нямало никаква храна, докато не пристигнал кораб с хранителни запаси за форт Самтър и двеста войника за подкрепление. Но след като бил обстрелян, корабът отплавал.

На 12 април 1861 година фортът бил бомбардиран от 43 оръдия. Фортът имал шестдесет оръдия и взаимната стрелба продължила тридесет и четири часа.

На 14 април фортът капитулирал, като поискал сто изстрела в чест на знамето на САЩ. По време на залповете били убити двама души – първите жертви на Гражданската война. Салютът бил спрян посредата.

Федералната армия се върнала във форта няколко дни след капитулацията на армията на Северна Вирджиния (North Virginia) и точно четири години след капитулацията на форта – на 14 април 1865 година.

На часовника на президента Линкълн е бил открит гравиран надпис, направен на 13 април 1861 година, който гласял: „Бунтовниците нападнаха форт Самтър”, както и надпис: „Благодаря на Бога, че имаме правителство”.

Линкълн даже не подозирал за този надпис, тъй като той бил направен от часовникаря му във вътрешната част на часовника.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати