Форт Тикондерога

17.02.2012

Форт Тикондерога (Fort Ticonderoga) се намира до езерото Шамплейн (Champlain), което е наречено в чест на Самюел де Шамплейн (Samuel de Champlain), първият европеец, който е стъпил в този район на САЩ. Той пристигнал през 1609 година.

Форт Тикондерога

През 1755 година французите са започнали строителството на форта, който тогава се наричал Корильон (Carillon). Французите така и не успели да довършат форта. През 1756 г. в Европа започнала седемгодишната война, която продължила до 1763 година.

През 1756 година била изградена „Кралската градина” (“le Jardin du Roi”), чиято цел била да приготвя храна за летния гарнизон, който се грижел за строежа на форта. През 1757 година френският генерал Монкалм (General Montcalm) използвал новосъздадения форт Карильон за база, където да подготви атаките си срещу форт Уилям Хенри (Fort William Henry).

В САЩ по това време започнала война, която е известна като френско-индийска, макар всъщност това е била война за сфера на влияние между британците и французите. Смятало се, че нацията, която контролира Тикондерога, контролира и положението в цялата страна.

Целта на англичаните е било унищожението на Нова Франция и превземане на Квебек – сърцето на френските колонии. На 8 юли 1758 година британските войски, които превъзхождали по численост пъти френските, обсадили форт Корильон. В това време във форта имало 3200 души. Генерал Абъркромби (General Abercromby) предвождал войска с численост на 17 000 души.

Защитниците на форта успели да отразят пет мощни атаки на британските войски. Само за един ден от битката британците изгубили 1900 войници и офицери. Оттогава 8 юли е известен като най-кървавият ден в историята на Северната Америка преди началото на Гражданската война.

След една година, през 1759 година фортът отново бил атакуван от британската войска. Те били нападнати от войска под ръководството на британския генерал Джефри Амхърст (General Jeffrey Amherst).

Французите проявили истински героизъм, но във форта имало прекалено малко войници, затова след четири дни фортът капитулирал.

Когато го напускали, войниците взривили склада с барут, за да не могат британците да използват ефективно форт Корильон. Британците ремонтирали форта и го прекръстили на Тикондерога.

В продължение на шестнадесет години крепостта била британска.

На 10 май 1775 година американски колонисти нападнали форта и го превзели, докато малобройната войска, която живеела в мизерия във форта, спяла. През 1778 година форт Тикондерога станал американски. След това фортът бил изоставен, защото вече не представлявал стратегическо място.

Втори живот на форта подарил Уилям Пел (William Pell), който купил през 1820 година изоставения форт. Пел бил търговец и знаел, че фортът ще му донесе пари.

За няколко години той успял да превърне това място в популярна туристическа зона, тъй като много хора пристигали тук, за да видят историческото място. През 1904 година внукът на Пел наел архитекта Алфред Босъм (Alfred Bossom), който реконструирал сградата. Днес форт Тикондерога изглежда като мощна крепост, извисяваща се на брега на езерото.

През лятото във форта може да се види оркестър, който е облечен в униформи от осемнадесети век и свири музика, характерна за онази епоха. Тук редовно се провеждат събития, които връщат времето назад и припомнят за тази част от американската история.

Туристи от цял свят пристигат във форт Тикондерога, за да видят това уникално историческо място. Екскурзоводи разказват на хора от цял свят за важните събития, които са се случили зад стените на форт Тикондерога.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати