Червената църква край Перущица

23.04.2013
Червената църква край Перущица обновена

Крепост Червената църква е един от най-удивителните културно-исторически паметници от V-VI век, съхранени в България.

Намира се на не повече от 20 км от Пловдив (древния Филипополис), в непосредствена близост до град Перущица.

Изграждането й в близост до важния път Тракия – Бяло море, Константинопол – Западна Европа е стратегическо. Предполага се, че географското й разположение навремето е допринасяло за разпространението на християнството.

Червената църква е издигната по време на управлението на източноримския император Анастасий I. Храмът се намира в близост до старо езическо светилище.

Днес Червената църква представлява останките от старинен религиозен храм. Оригиналното име на една от първите базилики на Балканите е „Св. Богородица“. Прозвището си „Червената църква“ базиликата добива впоследствие заради типичният червен цвят на нейните останки. Базиликата е изградена от типичните римски тухли и розов хоросан.

Червената църква

Култовият храм е част от поредица храмове, чието строителство започва по земите на Тракия в края на IV век. Идеята е била параклисите да съхраняват паметта на мъчениците, дали живота си за утвърждаването на новата религия.

Архитектурата на базиликата е била забележителна за времето си. Преди около петнадесет столетия сгушена в Родопите се е издигала уникална по вида си сграда, въплъщение на византийското строително изкуство.

Базиликата някога е имала квадратна форма с четири купола в краищата. Постройката е завършвала с голям полусферичен купол. Олтарът е бил разположен на източната страна. Всички зали на християнския храм са били красиво засводени.

Размерите на Червената църква също били внушителни (32/26 метра).

Истинско творение на изкуството е бил и интериорът на раннохристиянската църква. Стенописите имат безценна стойност. Стените са били с масивни мраморни плочи. Подът на базилика е бил покрит с изящна мозайка.

В северната част на Червената църква е имало басейн, изграден от розов мрамор.

Днес могат да бъдат видени само отделни стени и части от купола на базиликата.

Червената църква, ерущица

Преди векове се е смятало, че базилика „Св. Богородица“ е имала магични способности. Вярвало се е, че мощите на християнски мъченик, положени в храма, имат изцерителни способности.

По мнение на специалисти Червената църква е един от най-значимите раннохрстиянски паметници на религията, културата и изкуствата в Югоизточна Европа. В същото време тя представлява истинско съкровище на територията на страната.

В България има само два подобни храма - единият е в Несебър, а другият е в София (храма Света София).

На 19 април 2013 година Червената църква край Перущица официално беше открита след около двугодишна реставрация. Раннохристиянската базилика бе реставрирана по проект на Министерството на културата и с помощта на оперативна програма „Регионално развитие“ и програма „Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма“.

Напълно реставрираният храм бе открит лично министърът на културата - Владимир Пенев. Проектът по възстановяване и консервиране на Червената църква с изграждането на рампа за хора с увреждания възлиза на почти 2.5 милиона лева. Освен реставриране на самия храм са взети и мерки, които ще позволят включването на историческия обект в различни културни маршрути.

Преди около 20 години е направен опит за укрепване на останките, тъй като е имало вероятност арките да се срутят. Това са единствените ремонтни дейности, прилаганите върху безценната културна забележителност, преди реставрацията от 2013 г. да е завършена.

Вече стигането до значимата историческа атракция е облекчено, за разлика от преди, когато да се стигне до нея си бе истинско изпитание. Червената църква стои на няколко километра от Перущица и до нея води асфалтиран път, а има и паркинг, и информационни табели, насочващи към обекта.

3.9
Общо гласували: 9
5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати