Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Катедралата Грейс

Катедралата Грейс

Нина 2Нина 2
Новак
748
Катедралата Грейс в Сан Франциско

Катедралата Грейс (Grace Cathedral) се намира върху хълма Ноб (Nob Hill) в сан Франциско. Това е катедралната църква на епископалната епархия в Калифорния. Катедралата Грейс е създадена през 1849 година по време на Калифорнийската Златна треска.

Катедралата Грейс е дъщерна църква на историческата църква Грейс (Grace Church). Първият параклис е бил построен по време на Златната треска.

Този храм е посещаван както от хора, търсещи духовността и дълбоко вярващи, така и от туристи, които просто искат да видят тази архитектурна забележителност на Сан Франциско. Сградата е известна със своите уникални мозайки, сътворени от Ян Хенрик Де Розен (Yan Henryk De Rosen). Сред по-известните от тях са мозайката в параклиса, който представя Светото семейство, създаден през 1946 година. В мозайката Де Розен е вплел миниатюрно изображение на дома, в който е израснал. В катедралата има също така три органа, както и църковни хорове. Тук се изявяват цели седем епископални и катедрални хорове – както мъжки, така и момчешки.

В катедралата има невероятни стъклописи, както и със средновековните си мебели. В катедралата Грейс има лабиринт, който е вдъхновен от средновековна френска катедрала. Има още един лабиринт, който се намира в двора на катедралата.

В катедралата Грейс има и реплика на прочутите Порти на Рая, които са направени по време на Втората Световна война и са закупени и докарани в Сан Франциско от филантропа Чарлс Филд (Charles Field). Оригиналните Порти на Рая са смятани от ценителите на изкуството за първия и най-голям шедьовър на италианското ренесансово бронзово изкуство. Те са изработени от големия скулптор от Флоренция Лоренцо Гилберти (Lorenzo Ghiberti), което е отнело последната четвърт от живота му.

Катедралата Грейс

Портите на Рая са третият и последен чифт, създаден за Флоренската Катедрала (Florence Cathedral). Темата на тези врати е Старият Завет. Някои от сцените представят по-малки синове, които са били в специални отношения с по-големите си братя – например Авел и Каин (Abel and Cain), Исаак и Исмаил (Isaac and Ishmael), Йосиф и неговите братя.

Друга тема, развита върху Портите на рая, е спасяването на човечността Адам, Ной и Моисей (Adam, Noah, Moses), въпреки всички човешки грехове. Върху Портите на рая са представени и много други истории, които са вдъхновени от Стария Завет. Гилберти започнал работата по Портите на Рая през 1429 година и ги завършил през 1447 година. Върху портите са разположени десет бронзови панела с двадесет и четири статуи и двадесет и четири глави върху рамките на портите.

Много от фигурите са били вдъхновени от римски саркофази, както и от римски фризове. В горната си част Портите на Рая представят по-динамични сцени, а в долната си част са по-статични, но с много повече фигури, отколкото в горната.

Върху рамките на Портите на Рая са разположени главите на пророци от времето на Стария Завет, както и на герои, чиито дела са свързани със сцените върху панелите.

Само четири от тези глави, както и десет от статуетките са неразгадани досега и не е ясно кого точно изобразяват. Всяка статуетка е изключителна, тъй като е толкова реалистична, сякаш не е направена от човешка ръка. Върху рамките има глави, които са увити в тюрбани и свързват Портите на Рая с ориенталски мотиви.

Има и декоративни арабски надписи, които не могат да бъдат преведени. Върху рамките има и много красиви цветя. Името на творението на Гилберти е дал младият Микеланджело (Michelangelo), който казал, че те са толкова красиви, че най-вероятно такива са портите към самия рай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати