Джърси Сити

05.10.2011
Дърси Сити

Джърси Сити (Jersey City) е град, който се намира на територията на окръг Хъдсън, Ню Джърси. На територията на град Джърси Сити живеят 247 597 човека, което го прави втория по големина град на територията на щата Ню Джърси след Нюарк (Newark). Джърси Сити е седемдесет и вторият по население град на територията на Съединените Щати. Джърси Сити е важен търговски и транспортен възел.

Земята, на която днес се простира град Джърси Сити, е била обитавана от индианците Ленапе (Lenape), който по-късно се наричали Делауеър (Delaware). През 1609 Хенри Хъдсън (Henry Hudson) търсел алтернативен маршрут до източна Азия.

Той стигнал до мястото, което по-късно станало известно като Северната Река (North River). След като изследвал местността над една седмица и се срещнал с местните индианци, той продължил по пътя си. През 1621 година Холандско-западно индийската компания (Dutch West India Company) била готова да управлява тази територия. Две години по-късно тази територия станала провинция на Холандия.

Майкъл Райниерс Поу (Michael Reyniersz Pauw) получил безвъзмездно част от земята, като в замяна се задължил да основе селище с население не по-малко от петдесет човека в рамките на четири години. Той избрал западния бряг на Северната река, която всъщност днес е известна като река Хъдсън (Hudson River) и купил земята официално от индианците Ленапе.

Град  Джърси Сити в САЩ

Това се случило през 1630 година. Поу обаче не се справил с предизвикателството да напълни местността с хора и бил принуден да продаде недвижимия имот на компанията през 1633. През тази година суперинтендантът на колонията Ят Еверстен Боут (Jan Evertsen Bout) построил сграда, която нарекъл Павония (Pavonia). Името произлизало от фамилията на Поу, която на местния език се превеждала като паун . Скоро след това била построена друга къща, която станала дом за Корнелиус Ван Ворст (Cornelius Van Vorst). Неговото семейство станало от водещите в града и допринесло много за развитието му.

Индианците от племето Ленапе били убити от холандците през 1643, това станало известно като Клането в Павония.

През войната на Американската революция районът бил в ръцете на британците, които по това време контролирали Ню Йорк.

Град Джърси Сити бил признат за град през 1820 година. През 1840 година той станал част от новосъздадение окръг Хъдсън.

Манхатън от Джърси Сити

След Гражданската война се появила идеята за обединяването на градовете в окръг Хъдсън.

През деветнадесети и двадесети век Джърси Сити се развива като пристанищен и заводски град. Ню Джърси става любимо място за емигранти, които са се устремили към Съединените Щати. Преди Втората Световна война тук пристигат ирландци, италианци и германци. Най-големите предприятия по това време са свързани с железницата. Като алтернатива на ферибота през 1911 се появява влак, който свърза града с Манхатън.

През 1916 година избухва експлозията, известна като Черния Том (The Black Tom). Тя е саботаж на германски агенти, които взривяват американски амуниции, за да осуетят използването им по време на Първата Световна Война.

През седемдесетте години на двадесети век населението на града намалява, престъпността нараства и икономиката се срива. За тридесет години Джърси Сити губи 75 000 от жителите си.

През осемдесетте години на двадесети век започва икономическото възраждане на града, което привлича нови хора и нови инвестиции. В града се разполагат централните офиси на много солидни фирми, което привлича много хора, които търсят работа.

3
Общо гласували: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати