Pochivka.com»Статии и Новини»Градове»Сейнт Питърсбърг

Сейнт Питърсбърг

Нина 2Нина 2
Новак
748
Сейнт Питърсбърг във Флорида

Сейнт Питърсбърг (Saint Petersburg) е град, който е разположен на територията на окръг Пинелас (Pinellas County), Флорида. Градът е прочут с това, че е предпочитана туристическа дестинация за почивка от чужди туристи, но също така и от жители на останалите части на страната. Населението на град Сейнт Питърсбърг възлиза на 245 314 души.

Градът често е наричан от местните Сейнт Пит (St. Pete). Сейнт Питърсбърг е четвъртият по население град на територията на щата Флорида.

Градът е разположен на полуостров близо до залива Тампа (Tampa). В Сейнт Питърсбърг времето е прекрасно през триста и шестдесет дни в годината и затова той е известен също така и като Слънчевият град. Тук пристигат американски туристи най-вече от северната част на страната.

Градът е основан от Джон Уилямс (John Williams), който купил тук земя през 1876 година, и от Питър Демънс (Peter Demense), руснак, чието истинско име било Петър Дементиев. Той построил железопътна станция през 1888 година. Сейнт Питърсбърг бил официално регистриран като град през 1892 година, когато на територията му живеели триста човека.

Градът бил наречен на името на Санкт Петербург, столицата на родината на Дементиев – Русия. Има легенда за това как било избрано името на града. Уилямс и Демънс хвърлили ези-тура, за да решат как да нарекат града. Питърд Деменс спечелил и градът бил наречен Сейнт Питърсбърг, американското произношение за руския град Санкт Петербург. На името на родното място на Уилямс – Детройт бил кръстен първия хотел, изграден на територията на града. Този хотел съществува и днес.

Главната промишленост на града се появила през 1899, когато стартирала търговията на едро с риба. Всеки ден местната компания продавала около петстотин килограма риба.

Сейнт Питърсбърг

Каналът за плавателни съдове бил увеличен през 1908 и това открило нови възможности за града. По това време населението на града вече достигало над четири хиляди души. През 1914 бил осъществен първият полет със самолет от Сейнт Питърсбърг до Тампа. Това събитие полага основите на първата търговска авиокомпания. Тя се наричала Еърбоут Лайн (Abirboat Line).

Полетите били прекратени през 1924г година с откриването на мост през залива Тампа, благодарение на което станало възможно придвижването с автомобили до град Тампа.

Населението на града продължило да се разраства с бързи темпове, тъй като градът станал популярно място за пенсионери от щатите на Средния Запад. През 1980 година населението достигнало над 238 хиляди души. След това разрастването на града вече протичало в по-бавно темпо.

На територията на града се намира музеят за деца Великите Открития (Great Explorations). Този уникален комплекс представя много експозиции, сред които и цяло детско градче с големи магазини, пожарна и ветеринарна клиника.

На територията на града има и музей на историята и музеят на Салвадор Дали (Salvador Dali). Той съдържа най-голямата колекция от творби на известния художник, която се намира извън пределите на Европа.

На територията на града има аквариум, в който могат да се видят различни видове обитатели на океана. С помощта на специална лодка можете да видите отблизо делфини в залива Тампа.

От октомври до април на територията на града се провежда фермерско изложение. То се открива всяка събота и там могат да се купят зеленчуци и плодове от местни фермери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати