Сейнт Пол

Нина 2Нина 2
Новак
748
Сейнт Пол

Сейнт Пол (Saint Paul) е град, който се намира на територията на щата Минесота, в окръг Рамси (Ramsey). Той е известен като градът на Светеца (The Saintly City) и като Окото на прасето (Pig's Eye).

Този град е столицата на щата Минесота. Градът е разположен до река Мисисипи (Mississippi River), в близост до река Минесота (Minnesota River). Сейнт Пол се намира близо до Минеаполис, който е най-старият град на територията на щата Минесота. Двата града са известни като градовете близнаци (Twin Cities) поради голямата им близост.

В град Сейнт Пол живеят 285 068 души. Град Сейнт Пол е основан в близост до древни индиански селища като търговски център. Постепенно градът се разраснал до такава степен, че бил обявен за столица на Минесота през 1849 година. Въпреки че Минеаполис е първото, което човек свързва с Минесота, Сент Пол е място, където са разположени редица важни институции. На територията на града са разположени и културни средища. Тук е изграден и музеят на науката на Минесота. На територията на града са разположени световноизвестни фирми.

Сейнт Пол, Минесота

Градът е известен като Окото на прасето, защото още при основаването му на територията му била изградена таверната на Пиер Парънт (Pierre Parrant), известен с прякора Окото на прасето. Първият католически параклис, изграден на територията на града, носел името на Сейнт Пол (Свети Павел), и по-късно той се трансформирал в Катедралан Сейнт Пол (Cathedral of Saint Paul). Така било избрано името на града. Името на светеца било прието от всички, без изключение.

На мястото, където се намира днес индианският парк, в древността живеели местните индианци, които се заселили в този район преди около две хиляди години. През седемнадесети век тук живеели сиуксите (Sioux). Те наричали тази местност Имнизаскадан (Imnizaskadan). На техния език това означавало малката бяла скала (little white rock), което се дължало на варовиковите възвишения в околността.

През 1803 година офицер от американската армия, който се казвал Зебълон Пайк (Zebulon Pike) убедил местните индианци да му отстъпят земя от порядъка на четиристотин квадратни километра, на която той разположил форт. Така бил изграден форт Снелинг (Fort Snelling), който бил успешно завършен през 1819 година. Много търговци и мисионери търсели защита от индианци във форта. Фортът служел и като хотел на хора, които пътували надалече.

Град Сейнт Пол вечер

През 1847 година на територията на град Сейнт Пол, който носел името на параклиса, било изградено първото училище. През 1857 година било гласувано столицата да бъде преместена в Сейнт Питър (Saint Peter). Но това било предотвратено от кражбата на документи по преместването на столицата, извършена от Джо Рулет (Joe Rolette).

По това време градът е имал на разположение над хиляда парни лодки. Това улеснявало притока на заселници, които идвали от различни краища на страната. През 1904 година градът бил съсипан от урагани и торнадо. Били унищожени стотици сгради, а щетите възлизали на четиридесет и три милиона долара по днешни изчисления.

През шестдесетте години на двадесети век градът се урбанизирал и се модернизирал. На територията на града имало магистрала, което увеличило притока на инвестиции и привлякло още нови заселници.

През седемдесетте години на двадесети век започнал истински бум на построяване на небостъргачи. Най-високата сграда на територията на града е Галтиер Плаза (Galtier Plaza). В началото на двадесет и първи век имало мощна вълна от емигранти, които заживели в Сейнт Пол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати