Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопадът Уоломомби

Водопадът Уоломомби

Водопадът Уоломомби в Австралия

Водопадът Уоломомби (Wollomombi Falls) e един от най-високите водопади в Австралия. Той се намира на река Уоломомби (Wollomombi River), която е приток на река Маклий (Macleay River) и се разполага в североизточната част на Нови Южен Уелс.

Туристите могат да видят великолепната гледка на огромното количество вода, което пада от платото отгоре. Водопадът Уоломомби се намира на по-малко от един километър разстояние от селото Уоломомби.

Близо до водопада Уоломомби се намира по-малко известният водопад Чандлър (Chandler Falls), който пада в река Чандлър и се намира на изток от водопада Уоломомби.

Водопадът Чандлър не е толкова красив като водопада Уоломомби, но заедно представляват невероятна гледка. Ако водопадът Уоломомби се гледа отдалече, водопадът Чандлър се пада от дясната му страна.

Водопадът Уоломомби се намира на тридесет и пет километра от Армидейл (Armidale). Водопадът представлява падаща от над четиристотин и двадесет метра вода, като триста тридесет и пет метра от водния стълб са непрекъснати. Заради това често е обявяван за най-високия водопад в Австралия.

Всъщност водопадът Уоломомби е третият по височина водопад в Австралия след водопада Тин Майн (Tin Mine Falls) в Нови Южен Уелс и водопада Уоламън (Wallaman Falls) в Куинсленд.

Водопадът Уоломомби

Водопадът Уоломомби е част от Националния парк за диви реки Оксли (Oxley Wild Rivers National Park). Водопадът предлага гледката на каскада тип конска опашка, която е с дължина двеста и шестдесет метра.

Водопадът пада в дълбоките води на река Уоломомби и прилежащия към нея поток Чандлър (Chandler Creek).

Службата за Националните паркове и опазване на дивия живот е създала две пешеходни пътеки в района на водопада Уоломомби.

Първата от тях се нарича Пътеката Чандлър (Chandler Walk) и е предназначена за здравословни разходки и за туристи, които искат да се поддържат в добра спортна форма. Тази пътека навлиза дълбоко в местността където пада водата от водопада.

Пътеката е така разположена, че водопадът остава зад гърба на туристите. Около четиристотин метра преди края на пътеката туристите могат да се насладят на плуване в реката в някой от по-дълбоките вирове.

Втората туристическа пътека се нарича Пътеката Уоломомби (Wollomombi Walk) и върви през голяма платформа през река Уоломомби и през дълъг стоманен мост. Реката може да бъде видяна от най-добра гледна точка точно от този мост.

Пътеката Уоломомби продължава към друга платформа, която се намира от другата страна на пролома на реката Уоломомби. Последващото ново удължаване на пътеката приключва на следваща платформа с невероятна гледка, която се открива към пролома на река Чандлър, който се присъединява към пролома на река Уоломомби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати