Езерото Монона

26.11.2011
Езерото Монона

Езерото Монона (Monona) е сладководно езеро, което се намира в окръг Дейн (Dane County), Уисконсин. То е обградено от три страни от град Мадисън.

Откъм южната си страна езерото Монона е обградено от град Монона. Езерото Монона е второто по големина езеро от веригата четири езера покрай река Яхара (Yahara River). Останалите три езера от веригата са Мендота, Кегонса и Уаубеса (Mendota, Kegonsa, and Waubesa).

Смята се, че думата Монона означава красива на езика на племето Чипеуа (Chippewa). Преди много векове езерото се е наричало Чехобокексатела. Името му е било дадено от племето Хо Чънк (Ho Chunk).

Езерото Монона е голямо 13.2 километра и средната му дълбочина е осем метра, като най-дълбоката му точка се измерва на двадесет метра. Обемът на езерото Монона се измерва в американски галони и е равен на сто и десет милиона кубични метра.

То се намира на двадесет и един километра от бреговата линия. Езерото Монона се намира на осемстотин четиридесет и пет метра надморска височина. Тази височина се регулира в устието на река Яхара близо до езерото Мендота.

Езерото Монона и град Мадисън

В езерото Монона се вливат три реки – река Яхара, Старкуедър Крийк (Starkweather Creek) и Мърфи Крийк (Murphy Creek).

Над сто дни в годината езерото Монона е заледено. Понякога този период се увеличава при подходящи атмосферни условия. Достъпът до езерото е възможен с помощта на лодки.

Езерото Монона е дом за много различни видове риба. То е много популярно място за риболов. Редовно на езерото Монона се провеждат състезания по спортен риболов. В езерото Монона има различни видове щуки, някои от които са доста големи и това привлича много рибари, които искат да поставят поредния местен рекорд по улов на едра риба.

Всяка година се провежда друго спортно събитие - надбягване от двадесет километра на езерото Монона. Хора на различна възраст се събират, за да участват в това спортно събитие край езерото.

През лятото всеки четвъртък на терасата на езерото Монона в Медисън се провежда мероприятие под надслов Концерт на покрива. Тогава в Медисън гостуват световноизвестни музиканти, които изнасят концерт на покрива, откъдето се вижда прекрасен изглед към езерото Монона.

Езерото Монона е известно с това, че то е лобното място на известния соул-певец Отис Рединг (Otis Reding), който е загинал в езерото Монона на десети декември 1967 година на двадесет и шест годишна възраст. Неговият самолет се е разбил в езерото Монона по време на полет към Медисън, където Отис Рединг е трябвало да изнесе концерт.

Имало буря и самолетът паднал в езерото. Членовете на екипажа и всички членове на групата на Отис Рединг Бар Кейс (Bar-Kays), които се намирали на самолета, загинали. Спасил се само един човек от групата.

3
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати