Де Мойн

Нина 2Нина 2
Новак
748
Де Мойн - столицата на Айова

Град Де Мойн (Des Moines) се намира на територията на американския щат Айова (Iowa). Той се явява най-населеният град в щата, а също така и негова столица. Де Мойн е и център на окръг Полк (Polk County), но малка част от града навлиза и в друг окръг – окръг Уорън (Warren County). На територията на Де Мойн живеят над двеста и три хиляди човека.

Де Мойн дължи името си на форт Де Мойн, който е бил построен през 1843 година. Фортът от своя страна пък бил кръстен на името на река Де Мойн. На френски името на града означава „монасите”. Това се дължи на факта, че французите наричали реката до форта – реката на монасите.

Около река Де Мойн е имало праисторически селища още преди три хиляди години. На територията на съвременния град Де Мойн е имало няколко праисторически селища. Те са били изградени около хиляда и триста години преди новата ера. Археолози са открили над петнадесет ритуални праисторически погребения.

Град Де Мойн в САЩ

През 1843 година капитан Джеймс Алън (James Allen) бил назначен за командващ изграждането на форт в близост до река Де Мойн. Фортът бил кръстен форт Де Мойн. Фортът бил изграден, за да бъдат контролирани индианци, които били докарани в тази местност от родните им места, които се намирали в източната част на щата.

През 1846 година фортът бил изоставен и индианците били преместени на друго място. Много от индианците обаче останали в Де Мойн, където се посветили на нелегална продажба на уиски. Дори след официалното им преместване много от тях продължавали периодично да се връщат на територията на града.

Постепенно на територията на изоставения форт започнали да се заселват различни хора. През 1846 година фортът се превърнал в седалище на окръг Полк. По онова време на територията на форта имало църква, две пивници и една по-голяма сграда. Всички останали сгради, в които живеели хора, били доста по-малки. На територията на форт Де Мойн имало и магазини.

Във форта имало представители на различните щати, както и много чужденци – предимно шведи и датчани. През 1851 година по-голямата част от форта, който точно по това време получил официален статут на град, била напълно унищожена от наводнение, предизвикано от река Де Мойн и близката река Ракуун (Raccoon). По това време градът се наричал Форт Де Мойн. Това име било съкратено на Де Мойн едва шест години по-късно. По същото време столицата на щата се преместила в Де Мойн.

След като железопътната линия преминала през града, това дало нов разцвет на Де Мойн. От 1864 година започнала разработката на мините за въглища в района. Една от мините, известна с името Черният Диамант, се спускала на четиридесет и шест метра дълбочина под земята и давала хляб на сто и петдесет човека. През 1893 година в региона вече имало двадесет и три мини за въглища. Това довело до изчерпването на ресурсите от въглища на Де Мойн. Въпреки това в началото на двадесети век Де Мойн влязъл в състава на работниците от Обединените мини с над хиляда и четиристотин работника.

Де Мойн

Населението на Де Мойн нараствало главоломно и в началото на двадесети век то възлизало на над шестдесет и две хиляди души. В началото на двадесети век било взето решението градът да се управлява от кмет, който да се избира от населението. През годините броят на съветниците се променял.

Едно от големите събития на територията на града е Голямото Наводнение, което се случило през 1993 година. Обилните валежи през лятото вдигнали нивото на реките Де Мойн и Ракун, докато те не преляли. Наводнението причинило и спиране на питейната вода за над две седмици. През лятото на 2008 година Де Мойн отново пострадал от наводнение, но в по-малки размери.

На територията на Де Мойн има много небостъргачи, като голяма част от тях са построени през седемдесетте години на миналия век. Най-известният в града небостъргач, построен преди това време, е деветнадесететажният Екуитабъл Билдинг (Equitable Building), който е построен през 1924 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати