Pochivka.com»Статии и Новини»Заливи»Заливът на Възкресението

Заливът на Възкресението

Заливът на Възкресението в Аляска

Заливът на Възкресението (Ressurection Bay) се намира в Аляска. Той е залив на Кенай Пенинсула (Kenai Peninsula). Основното селище на залива е Сюърд (Seward). Сюърд е основан през 1903 година. В момента в него има четири хиляди души.

Заливът на Възкресението е получил своето наименование от Александър Баранов (Alexandr Baranov). Той бил принуден да спре в залива по време на силна буря. Когато бурята утихнала, било Възкресение Христово, затова в чест на християнския празник били наречени заливът, както и близката река – река Възкресение.

През цялата зима заливът остава незаледен, което допуска влизането в него. Сюърд, който е една от най-популярните дестинации в централна Аляска, е крайна спирка за много от корабите, които са насочени към Аляска. Той се намира в подножието на планината Маратон (Marathon).

В Сюърд се провежда всяка година на четвърти юли Надбягването в планината Маратон и Скачането на Полярната мечка. Тичането по планината Маратон е доста изтощително, тъй като участниците не пробягват равно трасе, а трябва да тичат по склона на планината на височина над три хиляди фута и след това да се спуснат обратно. Най-добрите бегачи успяват да покрият това разстояние за по-малко от един час.

Скачането на Полярната мечка се провежда през януари. Това е едно от големите събития на жителите на Аляска. Хората се обличат в национални костюми и скачат във водата, която е леденостудена. След това изскачат на повърхността много бързо. По време на събитието се събират пари, които се даряват за лечението на болни.

В Сюърд се провежда и Дербито на Сребърната сьомга. Това е деветдневно събитие, което стартира през втората събота на август. По време на Дербито на Сребърната сьомга се раздават над двеста хиляди долара в предметни подаръци. Местата се резервират месеци по-рано.

В Сюърд има Център на Морския живот. Това е една от най-новите атракции в града. Посетителите на центъра могат да видят обитателите на океана, както и морските птици в среда, близка до тяхната естествена среда. Посетителите също така могат да наблюдават работата на учени, които изучават флората и фауната на океана.

Заливът на Възкресението - Резърекшъб Бей

До Сюърд е националният парк Фьордовете Кенай (Кenai Fjords), до който се стига с помощта на лодка. Покрай брега на залива на Възкресението има много места за къмпингуване. Те разполагат с всички условия за комфортно прекарване.

През 1964 година земетресението Добрият Петък се отразило много зле на Сюърд. Кадри от земетресението могат да бъдат разгледани в библиотеката на града.

В залива на Възкресението има много риба – ценната заради хайвера си белуга, чийто хайвер е най-скъпият в света, и различни видове китове. Сьомгата е много разпространена, но риболовът й се определя взависимост от периода – ако тя е в размножителен период, риболовът е забранен.

Има и много тюлени. От птиците са най-разпространени кормораните и карибу. В залива на Възкресението се събират до петстотин хиляди карибу.

В залива на Възкресението се срещат лосове, гризлита и черни мечки. Те могат да бъдат видени от преминаващи туристи, които обичат да ги снимат. В Аляска има над сто хиляди черни мечки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати