Езеро Сълзата в Рила

10.10.2011
Езеро Сълзата в Рила

Езеро Сълзата е едно от Седемте рилски езера. Те се намират в планината Рила в циркуса на Седемте рилски езера. Езерото Сълзата, както и останалите шест езера от групата, е ледниково езеро, образувано от разтапянето на леда преди около един милион години.

Езерото Сълзата, както и останалите рилски езера от групата, се покрива с лед в края на октомври, като ледът може да достигне до два метра дебелина. Езерото се размразява през лятото, обикновено през юни. При хубаво време цветът на водата в езерото Сълзата, както и в другите шест езера, е наситеносин, при лошо време той се променя към сивкав и дори към черен.

Езерото Сълзата е най-високо от Седемте рилски езера, защото се намира на 2535 метра надморска височина. То е с площ от седем декара, а водният му обем се измерва в петнадесет хиляди кубически метра. Максималната дълбочина на езерото в най-дълбоката му част достига четири метра и половина.

Преди години, когато рилските езера са имали други наименования, езерото Сълзата е било известно като Баш гьол.

Езерото Сълзата е наречено така заради формата си, както и заради прозрачните си като кристал води.

Водата в езерото Сълзата е бедна на минерали, защото то се пълни с вода само с разтапящ се сняг или с дъжд. Седемте рилски езера са свързани едно с друго с поточета и водата се прелива от едното в другото, докато достигне най-ниското, Долното езеро, което дава началото на река Джерман. До езерото Сълзата се достига по два начина – от връх Мальовица или от друго от Седемте рилски езера – езерото Окото.

От Окото се минава по пътечка, която идва от езерото Бъбрека, след което се свива вляво. Ако се върви от връх Мальовица, езерото Сълзата е първото, което се вижда. Когато изкачите хребета до Отовишки връх, се виждат всичките Седем рилски езера. Ако вървите от езерото Окото към езерото Сълзата през зимата, трябва да внимавате много, тъй като има сериозна опасност от лавини.

На юг от езерото Сълзата се намира Езерен връх – това е място, което служи за наблюдателен пункт за наблюдаване на всички езера от групата на Седемте рилски езера, както и Отовишкият връх. Ако застанете с гръб към езерото Сълзата, вляво ще видите езерото Окото, до него езерото Бъбрека, а направо – езерото Близнака. Вляво се намира Отовишкият връх.

Езерото Сълзата, както и останалите шест езера от групата, са притегателен обект за фотоапаратите на туристите.

Древна легенда за създаването на Седемте рилски езера разказва, как преди хиляди години на това място живеели мъж и жена, които били великани. Те живеели щастливи и доволни от красотата на приказното място.

Но зли сили им завидели и убили великана, който защитавал дома си. Жена му дълго плакала и неспирните й сълзи се превръщали в поточета и в езера. Водата в тях била кристално чиста. Според легендата жената на великана и днес обикаля планината. Нейната скръб понякога носи мъгли и лошо време.

Един от планинските склонове според местните вярвания представлявал тялото на спящия великан, който един ден, след толкова години, ще се събуди. Според легендата едно от езерата, а именно езерото Окото е окото на жената, която е легнала на една страна и продължава да плаче за мъжа си.

Другите езера, част от Седемте Рилски Езера в Рила са езеро Близнака, Долното Езеро, езеро Окото в Рила, езеро Бъбрека, езеро Трилистника и Рибното езеро в Рила.

3.8
Общо гласували: 6
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати