Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Исторически музей в Брацигово

Исторически музей в Брацигово

Исторически музей в Брацигово

Историческият музей Брацигово се намира в град Брацигово, област Пазарджишка. Музеят е отворен през седмицата, но в извън работно време приема посетители без предварителни заявки. В почивни дни музеят приема посетители само с предварителна заявка.

До музея може да се стигне с влак и автобус от Пловдив, а от Пазарджик – с автобус. Музейната експозиция представлява изложени четиристотин музейни експоната, които представят историята на града. Историческият музей – Брацигово има само две експозиционни зали. В тях са изложени експонати от най-дълбока древност. В музея има много снимки, които разкриват интересни подробности от историята на града.

Музеят е създаден още през 1926 година. Тогава няколко учители от града създават музейна сбирка в читалището на Брацигово. През 1958 година музейната сбирка е преместена в културния дом на Брацигово. През 1988 година е построена отделна сграда, която е предназначена да бъде историческият музей Брацигово.

Брацигово е известен с това, че взима участие във всички битки на български народ за свободата му. В град Брацигово е роден героят на българската революция Васил Петлешков. Той е израснал в родния си град, където дълго време работел като аптекар.

Той участва активно в подготовката на Априлското въстание и е избран за председател на местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски. Петлешков организира въстанието в Брацигово и в околните села. След разгрома на въстанието той е предаден от местни богаташи, измъчван е и след изтезанията издъхва, като казва известните думи: „Сам съм, други няма”.

Централно място в експозицията на музея представляват подготовката и ходът на Априлското въстание. Сред музейните експонати има ятагани, пушки, черешово топче – единственото оригинално в цяла България, както и знамето на въстаниците, което е било ушито от учителката Ана Гиздова.

Сред музейните експонати има и такива, които са свързани с участието на населението в революционната борба. Експозицията завършва с предмети, които доказват успеха на общината в съвременния й вид.

Историческият музей – Брацигово е част от музейния комплекс на Брацигово, който включва родната къща на Васил Петлешков и експозицията на Брациговската архитектурна школа. Тя е открита през 1981 година в комплекс Попови Къщи и показва уменията на дюлгерите от Брацигово.

От 2009 година в историческия музей – Брацигово е създадена постоянна експозиция, в която са изложени произведенията на известни български автори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати