Pochivka.com»Статии и Новини»Градове»Талахаси, Флорида

Талахаси, Флорида

Нина 2Нина 2
Новак
748
Талахаси - старата Капитолия на Флорида

Талахаси (Tallahassee) е град, разположен на територията на щата Флорида (Florida) и се явява негова столица. Град Талахаси е седалище на окръг Леон (Leon). Населението на град Талахаси е 181 376 човека.

Талахаси е известен с многото си колежи и университети, сред които се откроява Щатският университет на Флорида. Сред университетите най-известните са университетът Сейнт Лео (Saint Leo) и Кайзер (Keiser).

Талахаси е известен като регионален център за търговия и земеделско стопанство. Той е един от най-бързо развиващите се центрове на индустриализация и високи технологии в щата Флорида.

Името Талахаси е древно индианско име и е означавало Старите Полета. Така са наричали тази местност индианците, които са обитавали тези земи през осемнадести век. В местността са открити индиански могили от дванадесети век.

Талахаси

През зимата на 1538 година експедицията на Ернандо Де Сото (Hernando de Soto) стигнали до индианския град Анхайка (Anhaica), където днес се намира град Талахаси. Смята се, че това е мястото, където е отпразнувата първата Коледа на територията на САЩ.

През седемнадесети век в местността, където днес се простира град Талахаси, били построени няколко испански мисии. Най-голямата от тях се казвала Мисия Сан Луис Де Алапачи (Mission San Luis de Apalachee).

Талахаси бил създаден като град, който да е столица на щата Флорида. Първата сесия на законотворческия съвет на Флорида била проведена на двадесет и втори юли 1822 година в Пенсакола (Pensacola). По време на втората сесия било решено срещите да се провеждат в Талахаси, който бил разположен на средата на пътя между Пенсакола и Сейнт Огъстайн (St. Augustine), тъй като пътят бил изморителен и отнемал повече от седмица. Така през 1824 година срещата била осъществена в Талахаси.

През 1824 година френският герой на американската революция маркиз де Лафайет (Marquis de Lafayette) получил от Конгреса на САЩ двеста хиляди долара, американско гражданство, както и голям парцел земя – деветдесет и три квадратни километра.

Голяма част от тази земя днес е превърната в град Талахаси. През 1845 година била издигната капитолийската сграда на щата, известна днес като Старата Капитолия. Новата капитолийска сграда е изградена през седемдесетте години на двадесети век.

В средата на деветнадесети век Талахаси се развил като процъфтяващ град. Той се превърнал в център за търговия с роби. По време на американската гражданска война Талахаси е бил единствената щатска столица на Конфедерация, която се е намирала на изток от Мисисипи и не е била превзета от войските на Съюза.

Сградата на старата Капитолия в Талахаси

През деветнадесети век институциите, които се комбинирали в университета на щата Флорида, били основани в Талахаси, който още по това време започнал да се оформя като университетски град. През 1843 година била основана

Женската Академия на Талахаси. През 1855 година Семинарията на Западна Флорида се трансформирала в института Флорида. През 1858 година семинарията се обединила с Женската Академия на Талахаси.

След гражданската война по-голямата част от индустрията на Флорида се преместила на изток и на юг. Промишлеността на щата се трансформирала към производство на цитрусови плодове и туризъм вместо предишното производство на памук, тютюн и търговия с роби. След американската гражданска война бившите плантации били закупени от богати северняци, които превърнали местността в ловно поле през зимния сезон.

През шестдесетте години на двадесети век имало идея да се премести столицата в Орландо, но идеята била отхвърлена. През 1977 година била завършена новата капитолийска сграда. Тя е третата по височина капитолийска сграда на територията на САЩ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
44
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати