Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музей на розата в Казанлък

Музей на розата в Казанлък

Нина 2Нина 2
Новак
748
Музей на маслодайната роза в Казанлък

Музеят на маслодайната роза се намира в град Казанлък и е разположен в старата сграда на Института по розата. Музейната експозиция за казанлъшката роза се открива през 1967 година и две години по-късно – през 1969 година се превръща в уникален по рода си Музей на розата. В музея има много богат материал – предмети, снимки и документи. Те проследяват триста и тридесетгодишната история на българското производство на маслодайни рози.

В музея могат да се видят оригинални казани за производство на розово масло, което е най-скъпото етерично масло в света – цената му е около пет хиляди евро за килограм. Има също така конкуми и шишета за съхранение, инструменти за отделяне на розовата вода и розовото масло, снимки от фамилии, които поколения наред са работели в сферата на розопроизводството.

В музейния двор има възстановена примитивна розоварна, която работи през май и юни. Това е една от големите атракции на музея. Туристите имат възможност след посещението на музея да купят розово масло, различни продукти, произведени на базата на маслодайната роза, розова ракия, розов ликьор, ментово масло, лавандулово масло, сувенири, свързани с розопроизводството.

Музеят на маслодайната роза в Казанлък се намира на улица Петко Славейков. От центъра на Казанлък до музея може да се стигне пеша за петнадесетина минути.

Розите се берат от двадесети май до двадесети юни, сутрин от пет до девет-десет часа. Розите трябва да се берат, докато по листенцата им все още има роса.

Розовото масло се получава с двойна дестилация. Един литър розово масло се получава от три хиляди килограма розов цвят. Това се равнява на три декара розови насаждения. Един милилитър розово масло се получава от хиляда розови цвята.

Музеят е открит в сегашния си вид през 1984 година. В него постъпват част от предмети и снимки, събирани от историческия музей Искра в града. В музея на маслодайната роза има три зали. В тях могат да се видят над петнадесет хиляди експоната, като сред тях има и материали, свързани с историята на Института по розата.

Тук може да се види най-големият в България съд за съхраняване на розово масло с обем от двеста литра, изработен през 1902 година. В музея също така има инструменти за обработка на розовите насаждения, които са били използвани в началото на двадесети век.

В музея на маслодайната роза има и казан за производство на розово масло под пряк огън, единствен по рода си в целия свят. Той е с обем от осемстотин литра и е направен през 1904 година. Имало е идея през 1968 година да бъде претопен, но е бил спасен.

В музея се намира и цяла лаборатория за доказване на автентичността на розово масло, принадлежала на известния химик Христо Яръмов от Казанлък. Той е бил яростен борец срещу фалшификатите на розовото масло. Десетилетия наред розовото масло се фалшифицирало, като в други масла е била добавяна розова есенция.

Това е довело до спадане на доверието на чуждите фирми към българските търговци, които според тях изнасяли фалшификат. Злоупотребите с фалшиво масло за износ достигали до петдесет процента от общия изнасян продукт. Лабораторията на Христо Яръмов била създадена, за да се отличава оригиналът от фалшификата. Лабораторията била случайно открито на таван в стара къща в Казанлък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати