Връх Тодорка

Връх Тодорка в Пирин

Връх Тодорка се намира в планината Пирин. Той е единственият връх на Тодориното странично било в планината. Висок е 2746 метра и е на единадесето място по височина сред върховете в Пирин.

Връх Тодорка не е скалист, въпреки че е много стръмен. Той представлява късо било с три точки, които са върхови – това са Голяма Тодорка, Средна Тодорка и Малка Тодорка.

Голяма Тодорка е най- северната точка и прилича на пирамида, ако се гледа от Банско. По склоновете на Голяма Тодорка има няколко ски-писти, които са най-важните в Банско. Тук пристигат много туристи, за да се спускат по пистите на Голяма Тодорка и през зимата районът е доста оживен.

Освен скиори по пистите се спускат и много сноубордисти. На югозапад от Голяма Тодорка се намира Средна Тодорка, която е висока 2706 метра. На югоизток се намира Малка Тодорка – тя е висока 2712 метра.

Ски пистите на Тодорка над Банско

В източната част се намират две езера, които се наричат Тодорини очи. Те са циркусни езера. Тодорини очи са част от групата на Василашките езера. Горното Тодорино езеро се намира под стръмните склонове на Малка и Средна Тодорка. То се намира на 2536 метра надморска височина и е на пето място по височина сред езерата в Пирин планина. Езерото е дълбоко 7.7 метра и е с обща площ 13.2 декара, а водният му обем е 44 600 кубически метра.

От Горното Тодорино езеро изтича поток, който се събира с потока от Долното Тодорино езеро и се влива в Горното Василашко езеро.

Долното Тодорино езеро се намира на 2510 метра надморска височина и едно от десете най-високи езера в планината Пирин. То се намира на север от Горното Тодорино езеро и е при южния склон на Голяма Тодорка. Дълбочината на езерото е 3.7 метра, общата му площ е 6.7 декара, а водният му обем е 12 000 кубически метра. И двете езера са кръгли, заради което приличат на очи. Наричат ги също така и Тодорини сълзи.

Връх Тодорка от Банско

Връх Тодорка може да бъде лесно изкачен на юг от върха в началото на Тодориното било, откъм Тодорината порта. Той може да бъде изкачен и от Шилигарника. Улеите по пътя към връх Тодорка са предизвикателство за туристите, но могат да бъдат преодолени само от добре подготвени туристи. Местността е лавиноопасна, но това не спира скиорите и сноубордистите.

Връх Тодорка е получил името си заради легенда за красивата мома Тодора. Тя искала да се омъжи за любимия си Васил, но баща й не разрешавал. Тогава тя избягала от бащината си къща и се качила на високия връх. Тя плакала дълго, докато от сълзите й не се образували две езера. Любимият й Васил обикалял планината да я търси. Накрая стигнал до един връх, който днес се нарича Василашки чукар, и се хвърлил от върха в езерот под него. Това е едно от Василашките езера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
51
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати