Оушънсайд, Калифорния

15.10.2011
Оушънсайд, Калифорния

Оушънсайд (Oceanside) е град, разположен на територията на щата Калифорния. Това е курортен град, който се намира на южното крайбрежие на Калифорния. Той е третият по население град в окръг Сан Диего. Градът е с население от 183 095 човека. Смята се, че хълмовете на Оушънсайд, погледнати от птичи поглед, оформят фигура на спящ мъж. Те са известни като Спящият индианец.

Градът е нараснал силно след седемдесетте години на двадесети век, когато в Оушънсайд живеели четиридесет и пет хиляди души. По-голямата част от града е разделена на еднофамилни парцели през седемдесетте и осемдесетте години на двадесети век. След края на двадесети век икономиката на града се развивала изключително бързо.

Историята на град Оушънсайд започва преди хиляди години, когато в местността, където днес се намира този съвременен град, са живеели индиански племена. През 1769 година тук пристигнали испански мисионери и построили мисията Сан Луис Рей де Франсиа (San Luis Rey de Francia), която била изградена на брега на река Сан Луис Рей. В началото на деветнадесети век земята се променила под влияние на фермерите, които я превърнали в квадрати от обработваеми ниви. Местността дълго време била под испански контрол, а през 1821 година била под контрола на Мексико. Тя преминала под контрола на САЩ през 1848 година.

Градът бил инкорпориран през 1888 година. През двадесети век Оушънсайд се превърнал в плажен курорт, тъй като разполагал с почти десет километра плажна ивица. Центърът на града бил изграден през деветдесетте години на деветнадесети век. Сградите, останали от онова време, са смятани за историческа ценност.

През 1942 година в града бил основан морски корпус и оттогава Оушънсайд се превърнал в дом за военните. През Втората световна война Оушънсайд бил стратегически град, защото тук се произвеждали амунициите за войниците. След седемдесетте години на двадесети век местните власти се фокусирали върху изграждането на предградия, за да дадат шанс на новопристигнали обитатели на града.

Кеят на Оушънсайд, построен през 1888 година и след това шест пъти ремонтиран, е най-дългият дървен кей в западната част на САЩ със своите петстотин деветдесет и шест метра дължина.

Мисията Сан Луис Рей де Франсиа в Оушънсайд

Сред забележителностите в града е планината Еклесия (Ecclesia), където има прекрасни места за разглеждане, които много хора използват и за медитация.

На плажовете на Оушънсайд редовно се провеждат състезания по сърф. Музея на сърфинга в Калифорния се намира в центъра на Оушънсайд.

Всяка година през уикенда преди първи ноември в града се отбелязва с пищно празненство Денят на Мъртвите, който прилича на карнавал.

През септември в града се празнуват пристанищните дни на Оушънсайд, които също са своеобразен празничен фестивал. Местните творци показват своите способности на този фестивал.

Оушънсайд е мястото, където се провежда втория по големина и важност фестивал на плажния футбол. Това събитие се превърнало в събитие от международно значение.

На плажовете на Оушънсайд са заснети много известни холивудски продукции.

3.8
Общо гласували: 5
5 2
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати