Корона, Калифорния

10.07.2013
Корона, Калифорния

Град Корона (Corona) е разположен на територията на щата Калифорния. Град Корона се намира в окръг Ривърсайд. Населението на град Корона е 152 374 човека. Корона е основана по време на бума на цитрусовите насаждения през 1886 година.

Тя е разположена в горния край на каньона Санта Ана Ривър. Това е бил единственият път през планините Санта Ана. Град Корона е бил известен като лимоновата столица на света. В музей на града са представени факти, доказващи голямата роля, която са изиграли лимоните за икономиката на града.

Градът дължи името си на факта, че има улици, които имат форма на кръг. Този дизайн на улиците бил създаден по проект на Хайръм Клей Келъг (Hiram Clay Kellogg), инженер от Анахайм, който бил един от най-влиятелните хора в целия град. Град Корона е разположен на площ от сто и един квадратни километра.

Създаването на града се осъществило през 1886 година, когато се обединили Саут Ривърсайд Ленд и Уотър Къмпани. Двете компании купили земята на Ранчо ла Сиера, както и земите на Ранчо Темескал. Така било положено началото на колонията Южен Ривърсайд. Били изградени язовирни стени, за да снабдяват с питейна вода колонията.

През 1896 година Южен Ривърсайд бил преименуван на Корона заради улиците си и най-вече заради кръгообразния Гранд Булевард, който представлява кръг от три мили. Гранд Булевард бил място, където се провели три международни автомобилни ралита - през 1913, 1914 и през 1916 година. Градът станал притегателно място за много известни хора и за богаташи, които предпочитали да прекарват свободното си време в град Корона.

През последните години на двадесети век Корона става известна като портата към Вътрешната Империя. Градът се развива като земеделски, като в района се отглеждат цитрусови насаждения, създават се млекопреработвателни фирми и много фирми за недвижима собственост, тъй като районът става притегателен център за едрите индустриалци. През деветдесетте години на двадесети век Корона е призната за голямо предградие на [Лос Анджелис.

През 2002 година имало предложение град Корона да стане независима, със свой собствен окръг, който да се казва Корона. В града има три основни района. Това са Северна, Централна и Южна Корона.

В Северна Корона се намират предимно жилищни сгради и офис-сгради. Тук живее предимно средната класа и районът се смята за безопасен и приятен. В тази част на града има малка част от населението, която е азиатско-американска. В района има училища от висок клас.

Централна Корона е най-старата част на града. Тук се намират историческите забележителности на града. В този район преобладава смесено население, в което има и испанци.

Южна Корона е най-новата част на града. Тук се строят цели луксозни имения в подножията на хълмовете. В този район са най-добрите училища в целия град. Районът е чист, напълно безопасен и добре поддържан. Това е най-скъпата част на града и голяма част от населението е с кавказка кръв. Много професионални спортисти и холивудски знаменитости имат къщи в Южна Корона.

В града се намира музеят Фендър, който е изцяло посветен на музиката и на изкуствата.

Един от най-интересните паркове в града е паркът Бътърфилд, където местните жители и туристите с удоволствие прекарват свободното си време.

Една от големите атракции на града са фермите на Том, които се смятат за най-доброто място за прекарване на свободното време вечер. Около езеро са наредени няколко атрактивни заведения и постоянно звучи жива музика.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати