Кременски Езера

18.10.2011
Кременски Езера в Пирин
Снимка: Daniela S.

Кременските езера се намират в северната част на планината Пирин. Те се намират в Кременския циркус, който е заобиколен от върховете Джано и Сиврия и от Кременския рид. Циркусът е тесен, но много красив. Езерата са разположени стъпаловидно.

Циркусът, който се е оформил като вдлъбнатина между скалните масиви, е послужил за оформяне на езерата при разтапяне на ледовете след последния ледников период. Езерата имат гранитна основа.

Кременските езера са пет на брой – три малки и две големи. Кременските езера се вливат в река Ретиже. Това е най-голямата езерна група в планина Пирин, тъй като общо петте езера заемат сто деветдесет и шест декара, а общият им воден обем е 1 560 000 кубични метра.

Най-горното Кременско езеро е малко и кръгло. То заема площ от десет декара. Това планинско езеро е разположено на височина от 2356 метра. Най-красивото кременско езеро е известно като Горното Кременско езеро. То се намира на височина от 2352 метра. Горното Кременско езеро заема над шестдесет и шест декара. То е с дълбочина 13, 6 метра и водният му обем е 478 000 кубични метра.

Долното Кременско езеро е второто по големина езеро в Пирин след Попово езеро. Простира се на площ от деветдесет и осем декара и се намира на 2304 метра надморска височина. То е дълбоко двадесет и седем метра и е трето по дълбочина след Тевното и Поповото езеро. Водният обем на Долното Кременско езеро е 1 000 000 кубични метра.

Другите езера от Кременската група не са проучвани, но те са малки, въпреки че големината им надхвърля тази на най-горното Кременско езеро. Кременските езера са наречени така по името на село Кремен, край което се намират.

Кременските езера не са много известни дори на запалените туристи, тъй като туристическите маршрути минават встрани от езерата в Кременския циркус. До Кременските езера може лесно да се стигне от връх Джано, както и от долината на река Ретиже и от връх Джано.

От връх Джано пътека води към езерата, но е доста стръмна. От долината на река Ретиже е много полесно да се стигне до Кременските езера, като пътеката е много красива, тъй като има много красиви растения покрай нея, виждат се и стръмните склонове на Пирин.

3.7
Общо гласували: 6
5 2
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
А.Сиромахова
А.Сиромахова
04.02.2013 22:19
Била съм там.За мен са най красивите планински наши езера.От хижа Безбог отидохме до тях и цял един ден се възхищавахме на божествената им хубост.Ще бъда щаслива ако някога мога пак да ги видя.
0
0
Галата
Галата
07.11.2012 17:52
Кременският циркус е любимия на варненските туристи Информацията и снимките са направени много добре
0
0