Бански Суходол

18.10.2011
Бански Суходол в Пирин
Снимка: Krasimir V. Petrov

Бански Суходол е връх, който се намира в северния дял на планината Пирин. Той е в карстовата част на главното било на планината. Бански Суходол се издига на 2884 метра надморска височина и е трети по височина между върховете в Пирин.

Връх Кутело се намира на югоизток от връх Бански Суходол и двата върха помежду си се свързват чрез седловината Кончето – ръб, който представлява предизвикателство за запалените планинари. На места широчината му стига до седемдесет сантиметра.

На североизток от Бански Суходол се вижда Котешки рид, а оттам продължава към северозапад към връх Баюви дупки. Тристаметрова стена от мрамор представлява североизточният склон на връх Бански Суходол. До него има добре оформен циркус сред склоновете на планината, като в него се запазват през цялата година снежниците.

Това е един от най-големите циркуси в северната част на планината. Откъм югозапад го огражда връх Бански Суходол, от северозапад – Котешки рид, от югоизток – рид Църна могила. Циркусът се намира на 2300 метра надморска височина. Той е широк един километър, а дължината му е три километра. В циркуса често се свличат лавини. В циркуса няма езера, само снежниците, които дори през лятото се използват от скиорите. До циркуса се стига от град Банско и от хижа Бъндерица.

Странето, както е известен югозападният склон на връха Бански Суходол, се спуска под наклон от седемдесет градуса към долината на Влахинската река. Оттам има възможност за прекрасна гледка към връх Кутело и връх Вихрен, както и към Муратов връх и Хвойнати връх. Оттам се вижда Влахинският циркус, ридът Гредаро, Синанишкото било, Гергийския циркус и връх Синаница.

3.6
Общо гласували: 5
5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати