Дейтън, Охайо

19.10.2011
Дейтън, Охайо

Дейтън (Dayton) е град, разположен на територията на щата Охайо. Той е шестият по големина град на територията на щата Охайо. Дейтън е административен център на окръг Монтгомъри (Montgomery). Населението на града е 141 527 човека.

В града се намира Националният музей на военновъздушните сили на САЩ. Дейтън е известен и с многото си изобретения и изобретатели, които са родом от този град. Сред най-известните изобретатели от Дейтън са братята Райт (Wright), които изобретяват управляваното летене.

Според Патентното ведомство на САЩ Дейтън е на първо място по-издадени патенти на глава от населението, пред всеки друг град в САЩ през 1890 година и на пето място в страната още през 1870 година.

През 2010 година Дейтън е обявен за едно от най-добрите места в САЩ за започване на работа след колежа.

Историята на съвременния град Дейтън започва през 1796, седем години преди приемането на Охайо в Съюза. Тогава дванадесет заселници, които пътуват към река Маями, намират два лагера на индианци.

Град Дейтън в Охайо

Градът е кръстен на Джонатан Дейтън (Johnatan Dayton), който е собственик на земята, върху която е построен градът. Дейтън е бил капитан в Американската война за независимост и е подписал Конституцията на САЩ. През 1827 година започва изграждане на канала Синсинати, което значително улеснява превоза от Дейтън към Синсинати и така търговията в Дейтън бележи период на възход, както и икономиката на града.

През 1884 г. е основана Националната компания за касов апарати, чийто основател е Джон Хенри Патерсън (John Henry Paterson). Компанията произвежда първите касови апарати в света. Тя играе ключова роля за успеха и оформянето на Дейтън като производствен център и превръща Дейтън в индустриален град. През 1906 година са въведени първите електрически касови апарати от компанията.

След голямото наводнение в Дейтън, което срива икономиката на града, Джон Патерсън дарява почти един милион долара, за да помогне с усилията за почистване и спасяване.

По време на Втората световна война, Дейтън, подобно на много други американски градове, взима особено активно участие във подпомагането на войната най-вече с производство на стоки. Желаещите да строят сгради нарастват до такава степен, че се налага изграждането на времнни жилища, някои от които се обитават и днес.

Между 1940 и 1970 година градът отбелязва ера на значителен ръст в икономиката и населението си. Тежките производствени мощности се трансформират в здравеопазване и отбрана, а градът е признат за арерокосмическия център на Охайо.

След началото на двадесет и първи век центърът на Дейтън е подложен на ревитализация. Построен е стадионът Петдесет и Трето поле (Fifth Third Field), който става дом за отбора на Дейтънските Дракони.

Културен център (Schuster) отваря врати през 2003 година. Тук се провеждат всички културни събития в Дейтън. През 2010 година е въведен в изпълнение план за промяна на центъра на Дейтън. той се фокусира върху създаването на работни места, подобрения на инфраструктурата, жилищното настаняване и почивката.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати