Белвю, Вашингтон

22.05.2013
Белвю, Вашингтон

Белвю (Bellevue) е град, разположен на територията на щата Вашингтон (Washington). Това е бързо разрастващ се град в източната част на окръг Кинг (King). Дълго време той е бил известен като предградие на Сиатъл (Seattle), но днес Белвю е град с невероятни възможности. Населението на града е 122 363 човека.

Центърът на Белвю преживявя в момента бърза и коренна промяна. Центърът на Белвю е вторият по големина градски център на територията на Вашингтон. В централната част живеят над пет хиляди човека и работят над тридесет и пет хиляди души.

Ако се смята доходът на глава от населението, Белвю е шестата по богатство общност в щата Вашингтон. Градът е в списъка на градовете, където е най-добре да се живее и да се прави бизнес на територията на САЩ.

Името на града произлиза от френски израз, който означава „красива гледка”. Белвю е основан през 1869 година от Уилям Мейдънбауер (Wiliam Meydenbauer), а официалното му признаване за град е учредено на 21 март 1953 година.

Преди откриването на моста на езерото Вашингтон през 1940 година, Белвю все още е слабо развит селскостопански район. След отварянето на моста се осъществява лесен и бърз достъп до Сиатъл, което се отразява животворно върху икономиката на града.

След като през 1963 бил направен втори мост през езерото, градът започнал да се разраства с голяма скорост. Тогава той станал един от най-големите градове в щата.

Площад Белвю, който бил изграден през 1946 година, и днес е един от най-големите центрове за пазаруване в района.

Град Белвю, Вашингтон

Белвю е мястото, където се провежда популярният годишен панаир на изкуствата. Тук се провежда и Панаирът на занаятите, който за пръв път бил проведен през 1947 година.

Биеналето на изкуствата Белвю привлича хиляди посетители в парк Даунтаун (Downtown), където могат да се видят четиридесет и шест триизмерни произведения на изкуството от творци от цялта страна. За да почете производството на ягоди, които години наред са били прехрана за фермерите в района, Белвю всяка година е домакин на фестивала на Ягодите.

В Белвю се намира музеят на изкуствата Белвю, който е бил създаден през 1975 година. През 2001 музеят се премества в собствена сграда по дизайн на Стивън Хол (Steven Holl). Музеят преживял финансови затруднения и се наложило да се направи голяма кампания за набиране на средства. След това музеят бил превърнат в национален център за изящни изкуства и дизайн. Тук редовно се провеждат изложби.

Музеят на кукли на Розали Уайл (Rosalie Whyel) съдържа една от най-големите колекции на кукли в света. В музея са събрани над хиляда кукли, които са изложени в двуетажна викторианска сграда. В града има и детски музей на походите.

В града се простира огромен оазис на площ от двадесет акра – това е централният парк на Белвю. В парка има разкошна алея за разходки, дълга половин миля, и прекрасен водопад и водоскоци. Това е любимо място за пикник на много хора и е възможност за почивка и приятно прекарване с цялото семейство.

Друг интересен парк в града е Чизъм Бийч Парк (Chism Beach Park). Той представлява уникална комбинация от спокойно езеро и хълмист релеф. Мястото е предпочитано за плажове, пикници и състезания по гмуркане и строене на пясъчни замъци.

4
Общо гласували: 6
5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати