Pochivka.com»Статии и Новини»Градове»Гейнсвил, Флорида

Гейнсвил, Флорида

Нина 2Нина 2
Новак
748
Гейнсвил, Флорида

Гейнсвил (Gainesville) е най-големият град на окръг Алачуа (Alachua) и се намира на територията на щата Флорида (Florida). Населението на Гейнсвил е 124 354 човека. В Гейнсвил се намира шестият по големина кампус в САЩ - е университетът на Флорида, както и колеж Санта Фе (Santa Fe). Градът е обявен за един от най-лошите градове от Националната коалиция за бездомни, след като през 2004 година бездомничеството е криминализирано.

Преди дванадесет хиляди години индиански племена са обитавали Флорида. Не е ясно обаче дали на територията, където днес се намира Гейнсвил, е имало индианско селище. Но съществуват археологически доказателства за наличието на човешки живот в района, където днес е град Гейнсвил.

Гейнсвил, Флорида

След края на ледената епоха земята, на която се намира Флорида, намаляла, а югоизточната част на САЩ се сдобила с повече водни площи отпреди. Наложило се древните индиански племена да се преместят. Места за лагеруване от това време са открити близо до Гейнсвил.

Районът започнал да се обитава от народа Дептфорд (Deptford), но през седми век те били изселени от мигриращи индианци от културата Окмълги (Ocmulgeе).

През 1539 година в района, където днес се намира град Гейнсвил, пристигнал Ернандо де Сото (Hernando De Soto) заедно с армията си и започнал да изследва югоизночната част на бъдещия САЩ.

Индианците, които не били свикнали на болестите на европейците, намалявали рязко заради различните вируси, които европейците донесли в земите им. Това значително намалило числеността на населението на индианците.

Останалите живи индианци преминали в лоното на католицизма и разпределени да живеят в мисии, надзиравани от францискански монаси.

Мисията Сан Франциско де Потано (San Francisco de Potano) била основана през 1606 година точно там, където днес в Гейсвил се намира парков резерват. Били основани още мисии в района.

През първото десетилетие на осемнадесети век колониалните войници от провинция Каролина (Carolina) заедно с индианци от племето Ямаси (Yamasee) убили част от населението на мисиите, а други взели в робство.

Испанските колонисти започнали да се занимават със скотовъдство в района. Гейнсвил бил основан, за да стане център на окръг Алачуа, тъй като се намирал точно на железопътната линия на компанията Железницата на Флорида.

През 1853 година градът бил избран за административен център на окръга и било избрано името Гейнсвил. Смята се, че градът е кръстен на името на генерал Едмънд Гейнс (Edmund Gaines), който командвал американските войски във Флорида в началото на втората семинолска (Seminole) война.

През 1850 година градът се изправил пред един основен страх – този от афро-американците, които в повечето случаи били роби. Но те представлявали по-голямата част от населението в окръг Алачуа. В Гейнсвил, така или иначе, имало съвсем малко афро-американци.

Гейнсвил застанал на страната на Конфедерацията по време на гражданската война и служел за депо за храна и други необходими неща за нуждите на Конфедерацията. През февруари 1864 година малък отряд от Съюза окупирал града. Те не разрушили нищо по пътя си.

През август 1864 година двеста шестдесет и пет войници от армията на Съюза стигнали до Гейнсвил. Те спрели да закусят, когато ги атакували четиридесет старци и момчета. След като ги отстранили, войниците нападнали града, но след това били отстранени самите те от силите на Конфедерацията.

След края на гражданската война в града пристигали все повече хора. В Гейнсвил се заселили и много афро-американци, чийто брой надхвърлил този на белите жители. Градът просперирал като стратегическа точка за превоз на памук.

През 1882 година била организирана пожарна на доброволни начала, но тя не могла да изгаси пожарите през 1884 година, които изгорили повечето дървени къщи в града. През 1885 година тухлени къщи заменили дървените.

През двадесети век градът започнал да се развива с бързо темпо и привличал все повече нови жители. Окръг Алачуа бил поддръжник на сухия режим, което било повод за гордост на жителите на Гейнсвил.

В Гейнсвил има голямо количество галерии и няколко театъра, където се поставят класически и модерни постановки. Театърът Хайподром (Hippodrome) е място, където се събират любители на театралното изкуство и симфоничните концерти.

В Гейнсвил има музей на открито, където може да се види истинска памучна плантация от девтнадесети век, както и автентична ферма, в която всичко е като преди век и половина. В нея е представена еволюцията във фермерството в периода от деветнадесети век до средата на двадесети век.

Националният исторически музей на Гейнсвил е събрал интересни предмети, които могат да разкажат много за хората, живели в този район през вековете.

Туристите в Гейнсвил стават част от музикално-артистичния живот на града, тъй като тук редовно се провеждат фестивали на театралното и музикалното изкуство. В града се провежда и средновековен панаир.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати