Pochivka.com»Статии и Новини»Градове»Ориндж, Калифорния

Ориндж, Калифорния

Нина 2Нина 2
Новак
748
Ориндж, Калифорния

Ориндж (Orange) е град, разположен в щата Калифорния (California). Градът се намира на територията на окръг Ориндж. Населението на града е 136 416 човека.

Преди хиляди години на територията, на която днес е разположен град Ориндж, са живеели индианските племена Тонгва (Tongva) Луисеньо (Luiseño). През 1769 година в този район са пристигнали испански изследователи.

На 1 ноември 1776 година е основана мисията Сан Хаун Капистрано (San Juan Capistrano), която става първото постоянно европейско селище в Алта Калифорния (Alta California), Нова Испания.

През 1801 година испанската империя дарява двеста петдесет и три квадратни километра на Хосе Антонио Йорба(Jose Antonio Yorba), който нарекъл местността Ранчо Сан Антонио (Rancho San Antonio).

Земята, която представлявала ранчото на Йорба, след това се превърнала в градовете Ориндж, Олив (Olive), Вила Парк (Villa Park), Санта Ана (Santa Ana), Тъстин (Tustin), Коста Меса (Costa Mesa) и Нюпорт Бийч (Newport Beach).

След мексиканско-американската война бил подписан договорът на Гуадалупе Идалго (Guadalupe Hidalgo) през 1848 година. За да запазят собствеността си, много жители на района сключват бракове с англо-американци.

От 1864 година лосанджелиските (Los Angeles) адвокати Алфред Чапман (Alfred Chapman) и Андрю Гласъл (Andrew Glassell) притежавали двадесет и два квадратни километра земя покрай потока Сантяго (Santiago).

Тъй като водата била един от главните фактори за създаване на нов град, било избрано точно това място. Така възникнала общност, която първоначално се наричала Ричленд (Richland), но през 1873 година името се сменило на Ориндж.

През 1873 година градът се разраства и точно тогава променя името си в съответствие с изискванията на пощенските служби. Тогава е избрано името Ориндж. Малкият град Ориндж е официално признат за град през 1871 година.

Ориндж е единственият град в окръг Ориндж, който възникнал около площад, затова един от прякорите му е Площадният град. Градът преживява бурен растеж през последното десетилетие на деветнадесети век, както и много от околните общини, благодарение на все по-нарастващите територии, на които се отглеждат цитрусови плодове.

Ориндж, Калифорния, САЩ

Този период е известен като Портокаловата ера. В края на осемдесетте години на деветнадесети век в града има бум на недвижимите имоти, което допринася за значително увеличаване на населението.

Селското стопанство е основен доход за жителите на Ориндж. През петдесетте години на двадесети век градът изживява втори бум на недвижимите имоти. От средата на двадесети век започва изграждането на големи жилищни площи, което продължава и до днес.

Градът е известен с галерията Арт Ейнджълс (Art Angles), която е основана през седемдесетте години на двадесети век. В нея е изложена колекция от калифорнийски художници, както и от творци от цялата страна. Могат да се видят и творби на водещи художници с международни признания.

Шоколадовата фабрика Роки Маунтин (Rocky Mountain) е място, където туристите научават как се приготвя фъдж по старинна рецепта, а също така различни видове шоколади и шоколадови бонбони.

Паркът Ървин (Irvine) предлага страхотно прекарване. Сред атракциите е невероятно влакче, в което се качват както възрастни, така и деца. По време на возенето специалист по машиностроене разказва подробности за самия влак.

Лодки под наем, различни видове велосипеди за разходка, зоологическа градина и езда върху пони са сред атракциите на парка. По време на големите празници като Хелоуин и Коледа в парка е пълно с изненади за посетителите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати