Лансинг

01.11.2011
Капитолията на Мичиган в град Лансинг

Лансинг (Lansing) е град, разположен в щата Мичиган и е столица на щата. Градът е разположен на територията на два окръга – Ингам (Ingham) и Итън (Eaton). Лансинг е единствената столица на щат, която не е административен центтър на окръга.

Населението на град Лансинг е 114 297 човека. Един от прякорите на град Лансинг е Сърцето на Мичиган.

Лансинг е важен културно-образователен център, в града има много училища и правни факултети. В града се намира Върховният съд на щата Мичиган, апелативният съд, федералният съд и библиотеката на щата Мичиган. В града се намира университетът на щата Мичиган, който е основан през 1855 година.

Местността, където днес се намира град Лансинг, е била изследвана през 1790 година от Хю Хауърд (Hugh Howard), докато плавал по Гранд Ривър (Grand River). Земята в тази местност не се предлагала за продажба до есента на 1830 година.

В началото на 1836 година двама братя от Ню Йорк разпределили площта и нарекли местността Бидъл Сити (Biddle City). По-голямата част от земята се намирала почти през цялата година под вода. Братята се върнали в Ню Йорк, за да продадат парцелите от града, който не съществувал. Но те казвали, че вече има построена църква и се продават шестдесет и пет парцела земя. Шестнадесет души купили парцели от несъществуващия град и когато пристигнали на мястото, открили, че са станали жертва на измамници. Някои от измамените напуснали тези земи, други се видели принудени да останат и нарекли града Лансинг, в чест на родното си село.

В Лансинг имало двадесетина жители, но през 1847 година щатската конституция изискала столицата да бъде преместена на място по-централизирано и безопасно от Детройт (Detroit). Детройт бил прекалено близо до контролираната от британците Канада. След няколкодневни съвещания за избирането на точното място за новата столица, била избрана местността, която се населявала от двадесет човека – Лансинг. Това предизвикало много критики, но въпреки това Лансинг бил признат за столица.

Лансинг, Мичиган

Веднага след това малкото селище се превърнало в развиващ се град. Всъщност името Лансинг било получено едва през 1848 година, дотогава бившият Бидъл Сити станал известен като Градът на Мичиган.

През 1859 година Лансинг официално е признат за град. Тогава в него живеели три хиляди човека на обща площ от осемнадесет квадратни километра. Преминаването на железопътните линии през Лансинг се отразило добре на икономиката на града, както и на увеличаването на населението му. През 1879 година започва строежът на новата капитолийска сграда на щата Мичиган в Лансинг. Строежът бил осъществен срещу сумата от над един милион и половина долара.

През 1904 година градът бил залят от придошлата река Гранд Ривър, което отнело един човешки живот. Много сгради в града и мостовете на Гранд Ривър били разрушени от придошлата вода.

За няколко десетилетия градът се превърнал във важен индустриален център, фокусиран най-вече върху автомобилната индустрия. През 1940 година се оказва, че за цяло десетилетие населението на града се е увеличило само с триста петдесет и шест човека.

През 1956 година градът увеличил площта си до тридесет и девет квадратни километра. Десет години по-късно той увеличил територията си на осемдесет и пет километра. През 1960 година на територията на Лансинг вече живеели над сто хиляди души. След началото на двадесет и първи век световноизвестни компании, предимно в областта на автомобилостроенето и застраховането, инвестират милиони на територията на града и откриват стотици нови работни места.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати