Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Исторически музей Самоков

Исторически музей Самоков

Исторически музей Самоков

Историческият музей в град Самоков е бил основан през 1930 година. Идеята за основаването на музея, където да бъдат събрани културно-историческите ценности на града, принадлежи на художниците Наум Хаджимладенов, Христо Йончев-Крискарец, Васил Захариев, Слави Генев, Павел Францалийски и Георги Белстойнев, всичките от Самоков.

Когато е открит, музеят се е помещавал в читалище Отец Паисий и е представлявал сравнително малка музейна сбирка. След време експонатите се пренасят в отделна сграда, която изпълнява функциите на музей. Сградата е построена в края на тридесетте години на миналия век. Тя е завършена след Втората Световна война и от 1943 година експозицията на музея се помещава в нея.

Като институция музеят е утвърден официално през 1936 година. Година по-късно, през 1938 година са сложени основите на етнографската сбирка на историческия музей, а през 1938 година е организирана и първата изложба на територията на музея.

Сред ценните експонати на историческия музей в Самоков е иконата Исус Христос Вседържител от 1795 година, както и сандъчето за лични вещи и бои на прочутия самоковски зограф Никола Образописов.

В музея има експозици “Самоковска художествена школа”, която е създадена с богатата колекция икони от седемнадесети, осемнадесети и деветнадесети век. В музея има творби на основателя на Самоковската художествена школа Христо Димитров, както и на синовете му - Димитър Зограф и Захари Зограф.

Един от най-ценните предмети в музея е първата печатна преса в България, която е принадлежала на Никола Карастоянов и датира от 1828 година. В Самоков се е намирала първата българска печатница, където се е отпечатвало първото бългорско списание „Любословие”.

Към днешна дата историческият музей Самоков разполага с тридесет хиляди експоната. Те са разпределени в няколко различни колекции – археологическа, етнографска, документална, художествено-иконографска и фотографска.

Етнографската сбирка съдържа носии, накити и вещи, характерни за занаятчиите в Самоков, които показват начина на живот на жителите на града. В Самоков е имало стъкларска фабрика, в която са работили майстори-стъклари от Чехия.

В музея има инструменти, характерни за занаятите в Самоков в периода на Възраждането – златарство, медникарство, абаджийство, грънчарство и обработката на полускъпоценни камъни с използването на антични образци.

Освен носиите в етнографската сбирка в историческия музей Самоков са представени и модерни за втората половина на деветнадесети век дамски европейски костюми. Представени са също така изискани часовници и ръкоделия. В музея има макети на чук за добиване на желязо, известен като самоково, който е бил задвижван от водите на река Искър.

В археологическата колекция на музея има късноантични и тракийски находки. Те са били открити по бреговете на язовир Искър. В колекцията има и сребърни обкови на икони.

В двора на историческия музей Самоков стоят скулптурите на Никола Карастоянов и Захари Зограф. В двора на музея стои и саркофаг от трети век, който се отнася към трако-римския период.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати