Кернс

19.11.2011
Кернс, Австралия

Кернс (Cairns) е областен град в Северен Куинсланд (Far North Queensland) в Австралия. Градът е основан през 1876 година. Той е кръстен на Уилям Уелингтън Кернс (William Wellington Cairns), който по това време е губернатор на Куинсланд.

Градът е основан, за да живеят там миньори, които работели в златното находище на река Ходжкинсън (Hodgkinson), но настъпил спад, когато бил открит по-лесен маршрут от Порт Дъглас (Port Douglas). Населението на Кернс е около 150 000 души.

По-късно градът се превръща в железопътен център и главно пристанище за износ на захарна тръстика, злато и други метали, минерали и селскостопански продукти от околните крайбрежни зони.

Кернс е популярна туристическа дестинация за чуждестранните туристи, тъй като е характерен с тропическия си климат. Той служи като отправна точка за хора, които искат да посетят Големия бариерен риф и Северен Куинсланд.

Преди да пристигнат британските заселници, местността около днешен Кернс е била населена с хора от племето Уалубара Юдинджи (Walubarra Yidinji), които все още смятат земята за своя собственост. През 1779 година Джеймс Кук (James Cook) отбелязва на картата бъдещото място, където ще бъде изграден Кернс, и го нарича заливът Троица (Trinity). Сто години по-късно мястото било превърнато в пристанище.

Град Кернс

Кернс е основан заради необходимостта от износ на злато, открито наоколо. Местността е покрита предимно с мангрови дървета и с характерните пясъчни хребети. Блатата постепенно са изчистени и са напълнени със стърготини от местни дъскорезници и баласт от кариерите. Използвани са и отломки от изграждането на железопътната линия.

Земята започва да се използва за селско стопанство – отглеждат се захарна тръстика, царевица, ориз, банани, ананаси, произвеждат се много млечни продукти. Успехът на местното селско стопанство помага Кернс да се утвърди като пристанище и това ускорява икономическото му развитие.

По време на Втората световна война Кернс е бил използван от съюзническите сили като база за операции в Тихия океан. Военновъздушните сили на САЩ, Кралските австралийски военновъздушни сили, военноморските сили на САЩ и Кралският австралийски флот имали бази в близост до сегашното пристанище.

След Втората световна война Кернс постепенно се превръща в мощен туристически център. Отварянето на международното летище Кернс през 1984 година спомогна за укрепването на статута на града като желана дестинация за международен туризъм.

Северните Плажове на Кернс се състоят от плажни ивици на север по протежение на крайбрежието. Всеки плаж на отделните предградия се намира в края на път, простиращ се от магистрала Капитан Кук. От юг на север това са Мачънс Бийч (Machans Beach), Холоуейс Бийч (Holloways Beach), Йоркийс Ноб (Yorkeys Knob), Тринити Парк (Trinity Park), Тринити Бийч (Trinity Beach), Кеуара Бийч (Kewarra Beach), Клифтън Бийч (Clifton Beach), Палм Коув (Palm Cove), Елис Бийч (Ellis Beach).

Центърът на Кернс е в непосредствена близост до предградията на Северен Кернс, Парк Парамата (Parramatta), Портсмит (Portsmith), Манунда (Manunda), Манура (Manoora), Канимбла (Kanimbla), Мурубул (Mooroobool) и Уори (Woree).

Няколко малки градове и общности в юрисдикцията на Кернс се обслужват от магистралата Брус (Bruce).

4.8
Общо гласували: 4
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Последни Новини

Последни Новини