Валядолид

19.11.2011
Валядолид

Валядолид (Valladolid) се намира в северния централен регион на Испания. Градът се намира при сливането на реките Писуерга (Pisuerga) и Есгуева (Esgueva). Валядолид се намира сред три лозарски региона. Градът е столица на провинция Валядолид. Населението на Валядолид е около 318 000 души.

Смята се, че името на града произлиза от старинния израз „водна долина”. Според друго обяснение името произлиза от думите „слънчева котловина". Градът е известен сред местните и като Пучела (Pucela). Вероятно е това да е свързано с рицарите, които са придружавали Жанна Д’Арк. Те са били известни като Ла Пучеле (La Pucelle).

В сърцето на града се намира сграда, построена през шестнадесети век – Плаза Майор (Plaza Mayor), която е украсена със статуята на граф Ансурез (Ansúrez). До нея се издига кметството, което е построено в началото на двадесети век и е увенчано с часовникова кула. В сърцето на града се намира също така и кралският дворец, където са били родени кралят на Испания Филип (Philip) Четвърти и кралицата на Франция Анна (Anne).

Военна академия във Валядолид

Районът, където днес се намира Валядолид, е бил под контрола на маврите през десети век, а самият Валядолид е бил село. Това приключило, след като крал Алфонсо (Alfonso) Шести дарил земята на граф Педро Ансурез (Pedro Ansúrez) през 1072 година. Графът построил дворец за себе си и съпругата си. През дванадесети век Валядолид се разраствал бързо. Това се дължало предимно на търговските привилегии, дарени на града от Алфонсо Осми и Алфонсо Десети.

През 1469 година кралица Изабела Първа Кастилска (Isabella I of Castile) и крал Фердинанд Арагонски (Ferdinand of Aragon) вдигнали пищна сватба в града. От петнадесети век в продължени е на дълго време Валядолид е бил резиденция на кралете на Кастилия. Валядолид е столица на кралство Испания до 1561 година, когато градът е бил унищожен от голям пожар.

Тогава столицата се премества в Мадрид (Madrid). Това е периодът на упадък за град Валядолид. Градът е известен с факта, че през 1506 година в него умира Христофор Колумб. Днес къщата, в която е починал Колумб, е превърната в музей. През периода 1601-1606 година градът отново става столица на Испания. След това Валядолид отново е съсипан – този път от наводнение на реките Писуерга и Есгуева.

Кметството във Валядолид

През шестдесетте години на миналия век градът се разраства и изживява сериозно икономическо развитие. Това възвръща старата му слава. Сред интересните сгради в град Валядолид е незавършената Катедрала, поръчана от крал Филип Втори. Църквата е недовършена поради финансови проблеми. Друга интересна религиозна сграда е готическата църква Сан Бенито, която е построена през шестнадесети век от бенедиктинските монаси. Тя се отличава с интересната си кула. Сред забележителностите на града е църквата Ел Салвадор.

В града се намира театърът Лопе Де Вега (Lope de Vega). Сградата е построена през 1861 година. Музеят за съвременно испанско изкуство съхранява повече от осемстотин картини и скулптури от двадесети век. Една от най-посещаваните от туристи сгради е Каза де Сервантес (Casa de Cervantes). Там авторът на Дон Кихот (Don Quijote) е живял със семейството си в продължение на три години – между 1603 и 1606 година. В тази къща Сервантес е написал великата си книга.

3.8
Общо гласували: 6
5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати