Хамилтън, Онтарио

27.11.2011
Хамилтън, Канада

Хамилтън (Hamilton) е град в Канада, провинция Онтарио (Ontario). Градът е с население от 504 559 жители. Това е пристанищен град, основан от Джордж Хамилтън (George Hamilton), когато той купува ферма през 1812 година. Хамилтън бързо се превръща в център на гъсто населения и индустриализиран район в западния край на езерото Онтарио.

През 2001 година новите граници на Хамилтън са разширени със сливането на по-малки прилежащи общини: Анкастър (Ancaster), Дъндъс (Dundas), Фламборо ( Flamborough), Гленбрук (Glanbrook) и Стони Крийк (Stoney Creek).

В Хамилтън се намират много забележителности, сред които кралската ботаническа градина, музеят на канадското военновъздушно наследство, канадската футболна зала на славата. В Хамилтън са били заснети множество телевизионни продукции и филми поради своеобразната му визия.

Хамилтън, Онтарио

Преди много години на мястото на днешен Хамилтън са живеели индианците от Петте Нации. През 1784 година около десет хиляди души се заселват в Горна Канада. Потомците им заживяват след време в новосъздадения град Хамилтън. Гoлямата инвазия на ирландски емигранти в Хамилтън се случа през тридесетте години на деветнадесети век.

Първият ирландец, който се появил в Хамилтън, бил Уилям Кейдж (William Gage), който се заселил още през 1790 година. Ирландците пристигат в Хамилтън, защото британският парламент изпраща бедни ирландски семейства в Канада, където те да се опитат да намерят по-добър живот.

Друга причина била, че британското правителство имало нужда от хора, които да пазят северноамериканската граница. Това било добре дошло за бедните ирландски семейства. Те са били готови да поемат риска и да заминат в непозната земя, за да опитат късмета си. Първата група ирландски заселници пристигнала в Канада през 1823 година, а две години по-късно пристигнали още ирландци. Така град Хамилтън изведнъж се превърнал в оживен център. Постепенно се появили работилници и фабрики и Хамилтън се превърнал в индустриален град.

Първоначално Хамилтън е най-важният център на новосформиралата се област Гор (Gore). До 1832 година в града няма постоянна сграда, която да изпълнява функциите на затвор.

Град Хамилтън в Онтарио, Канада

През 1846 година Хамилтън получава статут на град. С разрастването на града през деветнадесети век са построени няколко монументални сгради. Това са Великата ложа на Канада, Западната методистка църква, обществената библиотека. В града са осъществени първите телефонни услуги в Канада.

Въпреки стачките на железопътните работници в началото на двадесети век, населението на града се удвоява в периода между 1900 и 1914 година. В града се основават две компании за производството на стомана, което дава работа на много от хората в Хамилтън.

В град Хамилтън идват много туристи, за да посетят прочутото африканско лъвско сафари. Всъщност това не е истинско сафари, а огромна зоолигечска градина, която е природен резерват. В нея могат да се видят над хиляда екзотични птици и животни. Специално за туристите се прави шоу с дресирани животни. Неотдавна сафари-центърът отпразнува своята четиридесетгодишнина.

Град Хамилтън е известен със своята кралска ботаническа градина, която е с пет подразделения и в нея могат да се видят уникални видове растения. Художествената галерия на Хамилтън е място, където са събрани множество исторически значими произведения на изкуството, както и образци на съвременното изкуство. В галерията редовно се провеждат изложби на съвременни художници и скулптори.

В града редовно се провежда фестивалът Духът на Коледа, който събира хора от града и околностите. Това е най-добрият начин цялото семейство да усети истинския коледен дух и да се подготви за празника.

3.6
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати