Катедралата Свети Мартин, Братислава

21.09.2012

Катедралата Свети Мартин (St. Martin) е катедралата в столицата на Словакия - Братислава (Bratislava). Катедралата се намира на западната граница на историческия център на града. Тя е една от най-старите църкви в Братислава. Катедралата е известна с факта, че това е била църквата, използвана за коронации в кралство Унгария. В момента това е катедралата на епархията на Братислава. В катедралата Свети Мартин се съхранява една от най-ценните реликви – това е тялото на свети Йоан Милосърдни (Saint John the Merciful), която е от седми век.

Катедралата Свети Мартин, Братислава

Катедралата прилича на замъка Братислава, който се издига на близкия хълм. По форма катедралата символизира разпятието. Корабът на църквата представлява тялото на Христос, а презвитерите са символ на склонената му глава.

Близо до катедралата в продължение на векове се е издигала синагога, която е разрушена от комунистическото правителство през 1970 година. Целта на разрушението на исторически значимата красива сграда е било изграждането на мост.

Катедралата Свети Мартин се издига на 16 метра височина, като кулата е висока 85 метра. Тази кула е изпълнявала ролята на отбранителен пост по време на Средновековието. На върха на кулата се намира копие на унгарската корона, което е разположено на висок каменен пилон.

Олтарът на катедралата е украсен със статуя на свети Мартин. Той е изобразен в унгарска дреха на хусар, която сваля, за да загърне с нея мръзнещ просяк. Скулптурата е дело на скулптора Георг Рафаел Донер (Georg Rafael Donner). Тя е била добавена към катедралата през 1744 година.

Преди много векове, още преди построяването на катедралата, мястото, където днес се издига тя, е било пазар, център на града, както и оживен кръстопът. По-късно на това място е издигнат параклис. Поклоненията и християнските ритуали се извършвали в замъка Братислава. Но това постепенно започнало да застрашава безопасността на замъка. Затова след разрешение на папата била построена църква през 1221 година, която носела името на Спасителя. Тази църква постепенно се оказала малка за нарастващите нужди на града. Затова на нейно място започнал строежът на готическа катедрала.

Строежът започнал през 1311 година и бил завършен едва през 1452 година. Едва тогава покривът на църквата бил покрит. Забавянето се получило най-вече поради финансови причини. Довършителните строителни работи продължили до шестнадесети век. Бароковият параклис на Свети Йоан Милосърдни бил изграден през осемнадесети век. По форма той прилича на мавзолей. Той бил изграден на цената на две хиляди къса злато.

През 1835 година кулата на катедралата била разрушена от пожар. Тя била възстановена дванадесет години по-късно, а върху нея била издигната короната на свети Стефан (St. Stephen).

Катедралата става място за коронация на владетелите на Кралство Унгария през 1563 година. В катедралата са извършени единадесет коронации на крале и кралици, както и осем – на техните консорти.

Копието на короната на свети Стефан е покрито със злато. То е била поставено върху кулата след възстановяването й. По този начин било оповестено, че в църквата се извършват коронации. Репликата на короната тежи сто и петдесет килограма.

Катедралата е построена върху старо гробище и под нея има огромно количество катакомби и крипти, където са погребани останките на много исторически значими личности. Катакомбите стигат до шест метра под земята. Досега са открити три крипти. Едната е на семейство Палфи (Pálffy).

Входът към нея е покрит с бял мрамор. Над входа има скулптура на рицар. Семейство Палфи е било сред собствениците на замъка Братислава и е било много влиятелно. Другите две крипти, които са открити, са иезуитската крипта, до която може да се стигне от параклиса на Света Анна (St. Anna). Третата открита крипта е криптата на архиепископите. В нея има деветдесет гроба.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати