Нанга Парбат

27.11.2011
Нанга Парбат

Нанга Парбат (Nanga Parbat) буквално се превежда от санскрит като Голата планина. Това е девата по височина планина на планетата и втората по височина планина в Пакистан след К2. Тя се издига на височина 8126 метра. Планината е известна и с прякора Планината убийца, тъй като много катерачи са загинали, докато са се опитвали да изкатерят върховете й.

Нанга Парбат е планината, която привлича много катерачи на осемхилядници от цял свят. Изкачванията на върха са започнали още от края на деветнадесети век и това и до днес вдъхновява покорителите на върхове. Нанга Парбат е много трудна за изкачване, но за малцината, които са успяли да я покорят, наградата е била невероятната гледка, която се е открила пред погледа им.

Откъм юг до днес са направени само пет изкачвания, защото тази част на планината е най-трудна за катерене. Преди Втората Световна война катерачите са били уверявани, че единственият начин да бъде изкачена Нанга Парбат бил откъм север през голяма арка над връх Ракиот (Rakhiot). Пътят бил изключително опасен заради лавини. Шестдесет и двама души са станали жертва на желанието си да изкачат планината и заради този факт планината се нарича Планината убийца.

Днес вече има други върхове, които биха могли да придобият този прякор – това например е връх Ултар (Ultar). Пътят на алпиниста Херман Бул (Hermann Buhl) е бил повторен само веднъж. Неговото изкачване е първото изкачване на осемхилядник без кислород и без други алпинисти. Днес повечето изкачвания се превят откъм западен Диамир (Diamir). Смята се, че това е най-безопасният път.

Нанга Парбат е била изкачвана от над 260 човека. Шестнадесет жени са изкачили планината досега. Най-трудният начин да бъде изкачена Нанга Парбат е през неизкачения досега хребет Мазено (Mazeno), който се смята за най-дългия хребет в света.

Нанга Парбат в Пакистан

Нанга Парбат е привлякла за пръв път вниманието на алпинистите през 1895 година. Тогава британецът Алфред Мъмъри (Аlfred Mummery) успял да се изкачи до 6100 метра височина и починал заедно с водачите си.

През тридесетте години на миналия век шест германски експедиции от алпинисти се опитали да изкачат планината, но всяка една от тях се провалила, като десетки души загинали по време на буря и при свличания на лавини.

През 1950 година трима британци се опитали да изкачат планината през зимата, но двама от тях загинали.

През 1953 година планината била покорена за пръв път от австриеца Херман Бул през източния хребет откъм страната на Ракиот. От лагер, който се намирал на височина 6900 метра Бул се изкачил сам до върха, тъй като неговите спътници се отказали да продължат. След четиридесет часа катерене той успял да покори върха на планината.

През 1962 планината била изкачена за втори път от Тони Кинсхофер (Тoni Kinshofer), Зигфрид Лоу (Siegfried Löw) и Андерл Манхард (Anderl Mannhardt).

През 1970 Братята Райнхолд (Reinhold) и Гюнтер Меснер (Günther Messner) направили първото изкачване до върха през Меркл Кулоир (Merkl Couloir). Докато слизали, Гюнтер бил убит от лавина.

През 1978 Райнхолд Меснер се изкачил сам откъм дясната страна на Диамир. Това било първото напълно самостоятелно изкачване на Нанга Парбат, тъй като той потеглил сам. През 1985 три полякини били първите жени, които изкачили Нанга Парбат. През 2006 година венецуелският студент Хосе Антонио Делгадо Сукре (José Antonio Delgado Sucre), който бил елитен катерач, починал няколко дни след като достигнал върха, тъй като лошото време на върха не му позволило да слезе. Той е единственият венецуелец, изкачил осемхилядник.

4.7
Общо гласували: 6
5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Живко Костадинов
Живко Костадинов
04.10.2014 16:15
Поклон пред паметта на Херман Бул,най великия алпинист на всички времена.
0
0