Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музеят на BMW в Мюнхен

Музеят на BMW в Мюнхен

Автомобили в музея на BWM

Музеят на БМВ се намира близо до парка Олимпия (Olympiapark) в Мюнхен, Германия. Впечатляващият с размерите и необичайната си архитектура музей е основан през 1972 година, малко преди започването на летните олимпийски игри. Музеят пресъздава историята на автомобилния гигант БМВ. Точно срещу музея се намира сградата Светът на БМВ, чието изграждане станало причина за реновиране на музея в продължение на четири години - от 2004 до 2008 година.

Почитателите на марката от цял свят не пропускат да посетят музея на БМВ при посещенията си в Германия, за да разберат повече подробности за любимата си марка автомобили.

Експонат в музея на БМВ

От откриването си музеят на БМВ е място, което документира цялостната история на марката и я поставя в контекста на настоящето и на бъдещето. Целта на музея е да очарова посетителите с вълнуващи експозиции на различни теми, но това, което ги свързва, е че винаги става въпрос за перфектна мобилност и комуникация.

Музеят показва техническото развитие на марката и цялата история на компанията. В музея са изложени двигатели и турбини, въздухоплавателни средства, мотоциклети и превозни средства в много вариации. В допълнение към старите и съвременните модели има и такива, които развихрят въображението с футуристичния си вид.

Атмосферата в изложбената зала е изключително успокояваща, което се дължи и на факта, че посетителите използват слушалки по време на обиколката, а осветлението в цялата сграда е меко и индиректно. Акцентът в музея на БМВ е най-вече върху техническото развитие и ползите от модерността. Сградата и нейната интересна архитектура се съчетава с концепцията на изложбата. Всяка година над двеста и петдесет хиляди души посещават музея.

Някои архитекти сравняват музея на БМВ с визуалния дизайн на купа за салата или огромен лампион. Други го сравняват с гъба поради специфичната му форма. Сребърната футуристична сграда е проектирана от известният виенски архитект професор Карл Шванцер (Karl Schwanzer). Кръглата основа е с диаметър 20 метра, а плоският покрив е с диаметър 40 метра. Входът е на приземния етаж и се състои от гардеробна и рецепция.

Мюнхенският музей на BMW

Посетителите се изкачват по спирала нагоре в сградата за

посещение на експонатите и слизат по спирала надолу. Тази спирала минава през цялата сграда и й придава футуристичен и ефирен вид.

Слайдшоу и по-малки изложени експонати са разположени на четири къта в сградата. Всеки кът на музея представя прототипни и състезателни коли. Посетителите могат да гледат видеопрезентации, които са на различни езици и това превръща музея на БМВ в космополитно място, където ценителите на тази марка могат да се почувстват в свои води. Видеопрезентациите разкриват философията на компанията, както и технически подробности от процеса на производство и техническите характеристики на отделните модели.

Музеят на БМВ

След като преминат през основната изложба, посетителите достигат до горния етаж, където има много интересни експонати, малка зала за кино и няколко интерактивни изложби, които обясняват технологията на производството на автомобилите. Ескалатор води посетителите към приземния етаж.

Дизайнът на практика обръща спиралата от горе надолу.

БМВ – това са осем десетилетия иновация, мощ и качество. За БМВ е важно не просто да се пресъздаде историята й, но и съзнателно да се запази като важен елемент на нейната идентичност. Точно затова музеят е толкова важно място, където се чувства не само идентичността на марката, но също така и духът на историята на БМВ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати