Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Немският музей в Мюнхен

Немският музей в Мюнхен

Немският музей в Мюнхен

Немският музей (German Museum) се намира в Мюнхен (Munich), Германия. Това е най-големият музей в света, посветен на технологиите и науката. В музея годишно влизат над 1.5 милиона посетители. В немския музей са изложени над 28 000 предмета от петдесет области на науката и технологиите. Това е най-големият музей в града.

Музеят е основан през 1903 година, по време на среща на Асоциацията на немските инженери. Идеята за създаването му принадлежи на Оскар фон Милер (Oskar von Miller). Оскар фон Милер е учил електроинженерство. Той е известен с изграждането на първата линия с високо напрежение от Майсбах (Miesbach) до Мюнхен през 1882 година.

Сериозна репутация Оскар фон Милер придобива по време на изложението за електроенергия във Франкфурт. В ранните години на немския музей събирането на експонати и излагането им са повлияни силно от самия Оскар фон Милер.

През 1903 година, когато заедно с няколко колеги и приятели Оскар фон Милер изразява желанието си да бъде основан музей на науката и технологията, инициативната група дарява 260 000 марки за каузата.

Голяма част от немския музей представлява малък остров на река Изар (Isar). На острова не е мила сгради до седемдесетте години на осемнадесети век, тъй като той постоянно се оказвал под вода по време на наводнения. През 1772 година били построени казарми, който през 1899 година били разрушени от наводнение. Те били изградени наново, този път със защита срещу евентуално наводнение. През 1903 година градският съвет дарил острова на немския музей. Преди там да бъде изграден музеят, островът бил известен като Колеинсел (Kohleinsel), а след това станал известен като островът на музея – Музеумсинсел (Museumsinsel). Музеят има един клон в Мюнхен и един – в Борн (Born).

Музей на технологиите в Мюнхен

Принц Лудвиг (Ludwig) се съгласил да бъде патрон на новия музей. Веднага започнали да пристигат интересни предмети за експозициите от цялата страна. Тъй като музеят все още нямал собствена сграда, предметите били излагани в Националния музей. През 1906 година била направена първата копка за новия музей.

Първото име на музея било Немски музей на шедьоври на природните науки и технологиите. Това не означавало, че експозициите ще бъдат ограничени само в тези две сфери. През 1925 година, на седемдесетия си рожден ден, Оскар фон Милер официално открил новия музей.

По време на Втората световна война музеят преживял трудни времена, тъй като бюджетът му бил орязан. През 1944 година музеят пострадал сериозно от бомбардировки, които унищожили осемдесет процента от сградата и двадесет процента от изложбените експонати. Наложило се музеят години наред да бъде възстановяван от пораженията. Постоянните изложби били открити наново през 1948 година.

През август 1969 година космическата капсула Аполо 8 (Apollo 8) е показана в музея по време на специална изложба, озаглавена "Човек и Космос". През осемдесетте години се наложило сградата да бъде разширена поради липса на пространство за изложбените експонати. В музея има експозиции на различни теми. Сред тях се откроява посветената на пещерата Алтамира (Altamira) експозиция, както и експозицията за историята на аеронавтиката.

Други теми, на които са посветени експозициите в музея, са астронавтика, астрономия, керамика, компютри, електроенергетика, енергийни технологии, производство на стъкло, машини, морска навигация, металургия, микроелектроника. Особено интересни са залите с експозиция на шедьоври, както и математическата галерия. Има и изложба, посветена на технологичните играчки, както и на специализираните инструменти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати