Палермо

Нина 2Нина 2
Новак
748
Палермо, Сицилия

Палермо е град, в който живеят над 855 000 човека. Градът, който се отличава с красивата си архитектура, е столица както на провинция Палермо, така и на автономния регион Сицилия (Sicily).

Градът е основан от финикийците преди 2700 години, а след това се превръща в част от Римската империя. През дванадесети век градът е избран за столица на кралство Сицилия.

Св. Джовани в Палермо

Финикийците са построили малко селище, което според някои историци е било наречено Зиз (Ziz). Името на града идва от гръцкото му наименование Панормус (Panormus), което в превод означава „пристанище за всички”.

Триста години преди новата ера Палермо бил гръцка колония, след което властта над града е била завзета от римляните. Палермо се превърнал бързо в център на римската култура и търговия. По това време в Палермо започнало масовото покръстване.

След разпадането на римската империя Палермо се оказал под властта на древни германски племена. През 904 година бил основан емиратът на Сицилия и мюсюлманите проявили толерантност - местните жители можели да изповядват каквато искат вяра, но само ако платят съответната такса на мюсюлманите.

Катедралата в Палермо, Италия

По време на мюсюлманското владичество Палермо бил известен като Балхарм (Balharm) и представлявала столица на ислямската цивилизация в Сицилия. От 1479 година градът е под контрола на кралство Испания, а след това е под контрола на Австрия.

От 1820 година започва период на въстания в Сицилия. Палермо става част от новото кралство Италия през 1861 година

Палермо

По време на Втората световна война градът е атакуван от съюзническите сили.

Следващата епоха е белязана от борбата срещу мафията, което отнема живота на много служители на реда.

Днес Палермо е важен туристически център. В него има много старинни църкви, които представляват смесица от различни архитектурни стилове.

Така например Катедралата на Палермо е смесица на различни стилове, тъй като е достроявана през вековете.

Друга известна църква е църквата Сан Джовани на отшелниците (St. John of the Hermits). Тя е притегателна за фотографи, защото е с червени куполи.

Сред интересните църкви е и Сан Каталдо (San Cataldo), която е пример за норманската архитектура, както и църквата на свети Франциск Азиски (St. Francis of Assisi), която е издигната през 1255 година.

Туристите в Палермо са привлечени от бароковите църкви, дворците и романтичната атмосфера, с която се отличават повечето средиземноморски градове.

Покровителката на град Палермо е света Розалия (Rosalia). Най-големият празник в града е петнадесети юли, когато се почита паметта на покровителката на Палермо. Тогава в града пристигат много туристи.

Театро Массимо (Teatro Massimo), направен по дизайн на Джован Батиста Филипо Базиле (Giovan Battista Filippo Basile), е построен през 1897 година.

Регионалната галерия на Сицилия е приютила много важни произведения на изкуството. В галерията редовно се провеждат големи регионални и национални изложби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
50
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати