Езерото Чунгара

03.01.2012
Езерото Чунгара в Национален Парк Лаука

Езерото Чунгара (Сhungara) е едно от най-високите и красиви планински езера на планетата, разположено е в национален парк Лаука (Lauca) в северната част на Чили. Езерото Чунгара се намира в гърлото на изгаснал вулкан, който е разположен на 4517 метра надморска височина, в подножието на вулкана Паринакота (Parinacota).

Езерото Чунгара е създадено преди осем хиляди години, след като вулканът Паринакота изригнал и предизвикал изливането на шест кубични километра лава. Това прекъснало течението на някои реки и създало езерото Чунгара.

Туристите, които посещават Чили, не могат да пропуснат невероятната гледка на езерото Чунгара, което е красиво по различен начин през сезоните. В продължение на десетилетия специалисти по флората и фауната са изследвали местните животни и растения, тъй като сред тях има много изчезващи видове. Сред жителите на езерото има много видове птици, които са обявени за изчезващ вид, както и защитени от закона животни. Над сто и тридесет вида растения могат да се видят по бреговете на прекрасното езеро, около което се събират цели ята патици и фламинго.

Езерото Чунгара привлича туристите със своята тайнствена красота, невероятен микроклимат и условия на хармонично съществуване на човека и девствената природа. Туристите, които пристигат край езерото, се зареждат с положителни емоции. Край езерото са се запазили руините на древни постройки, които са сътворени от неизвестни архитекти. Не е ясно за какво са служели те, но цялата местност носи отпечатъка на древните й обитатели.

Местността около езерото Чунгара справедливо е смятана за една от най-сухите в света, тъй като валежите тук са голяма рядкост. Но липсата на дъждове по никакъв начин не се отразява на зеленината в района – растенията получават достатъчно вода от езерото, което притежава кристално чиста вода, богата на полезни минерали.

Много от туристите, посетили района, твърдят, че езерото Чунгара е истински земен рай, създаден от природата и усъвършенстван от човека. Любителите на активната почивка могат да се изкатерят по върховете на изгасналите вулкани, след като получат нужната информация от туристическите агенции наблизо. Угасналите вулкани в района не са действали повече от век.

Нощувката край езерото Чунгара ще остане наистина незабравима. Туристите могат да преспят в малки къщички, които се намират съвсем близо до водата, и да се събудят заедно с изгрева.

Езерото, което се простира на над двадесет квадратни километра площ, е прекрасно място за отдих. Езерото Чунгара достига до тридесет и три метра дълбочина в най-дълбоката си точка. То е обкръжено от живописни планини. Край езерото живеят много животни – тук може да се види алпака, пума, лама, лисица. Освен фламингото и различните видове патици край езерото често се събират гуалата, нанду, кондори. Много туристи идват край езерото именно за да гледат птиците.

Езерото представлява великолепна възможност за изява на фотографските способности на туристите, особено когато край него са събрани стотици птици.

Езерото е привлекателно за туристи през цялата година, тъй като най-ниската температура тук е дванадесет градуса.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати