Връх Тейде

09.01.2012
Вълканът Тейде

Връх Тейде (Teide) е най-високата точка на испанския остров Тенерифе и се издига на 3718 метра височина. Връх Тейде е впечатляващ с размерите си вулкан. Вулканът е популярна туристическа дестинация за любителите на вулканите и катеренето от цял свят. Връх Тейде се намира в пределите на Националния парк Тейде.

Преди повече от сто хиляди години огромният вулкан, който се е намирал до планината Тейде, се е взривил. Стените на кратера на този вулкан образували калдера, в която се намира вулканът Тейде. В днешно време Тейде е спящ вулкан, като последното му изригване е било в началото на двадесети век. През осемнадесети век имало голямо изригване, което унищожило няколко села.

Кратерът е свързан с кабинков лифт с връх Тейде. От най-високата точва на маунт Тейде може да се видят всички Канарски (Canary) острови.

Вулканът Тейде е типичен стратовулкан, който представлява конус с правилна форма във вътрешността на калдера, разположена на северозападната част на остров Тенерифе. Възрастта на вулкана е около пет милиона години. В калдерата до вулкана има величествени потоци от застинала лава и минерали от различни разцветки и видове.

Връх Тейде и национален парк Тейде

Вулканът Тейде е основната забележителност на острова и може да бъда виден от борда на някои от корабите, които са на повече от сто километра разстояние от него. Силуетът на планината, която ту се появява, ту изчезва в утринната мъгла, е развихрял въображението на мореплавателите от древни времена.

На западния склон на вулкана Тейде се намира дъщерният му вулкан Пико Виехо (Pico Viejo), който се издига на височина 3134 метра.

Близо до вулкана се намират скали с интересна форма, които имат интересни имена – Пантофката на кралицата, Пръстът на Бога.

Вулканът Тейде е емблема на Канарските острови и предоставя на туристите изключително красива гледка. Поради този факт много фотографи от цял свят пристигат на острова, за да увековечат красивия вулкан.

Често на върха на вулкана може да се види сняг. Името на вулкана Тейде идва от старинна испанска дума, която означава преизподня. В древността испанците смятали, че вулканът е една от вратите към ада и цялата му околност е населена от зли духове. Най-злият от тях бил духът Гуайота (Guayota), който разрушавал цели села и градове.

Ако туристите се изкачат до върха на вулкана с помощта на удобния кабинков лифт, ще избегнат дългото и изморително изкачване, което може да бъде осъществено най-вече от опитни катерачи. Но когато се стигне до най-високата възможна точка на вулкана Тейде, пред погледа се разкрива прекрасна панорама.

Туристите, които желаят да разгледат устието на вулкана Тейде, трябва да получат специално разрешение от националния парк Тейде, за което обаче се кандидатства предварително. Когато потеглят към Маунт Тейде, туристите трябва да знаят, че облеклото им е от важно значение – студеното време изисква топли обувки и подходящи дрехи.

Около вулкана Тейде има много скални формации, които впечатляват с причудливите си форми.

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати