Гросглокнер

03.01.2012
Гросглокнер

Гросглокнер (Grossglockner) е най-високата планина в Алпите, както и най-високата планина в Австрия. Планината Глосглокнер се намира в пределите на Национален парк Хое Тауерн (Hohe Tauern) , който е вторият по големина национален парк в Европа. Освен Гросглокнер в националния парк Хое Тауерн се намират най-големите глетчъри и най-високите върхове в Австрия.

Гросглокнер се издига на височина 3798 метра. Близо до Гросглокнер се намира град Хайлигенблут (Heiligenblut). Близо до града има много ски-писти, които се простират на повече от петдесет и пет километра. Зоната за ски спускане се обслужва от тринадесет лифта, сред които два ски траволатора. За малките скиори работи специален детски лифт. Ски-сезонът продължава от средата на ноември до началото на април.

Хайлигенблут представлява тясна ивица къщички, които сякаш са се вкопчили в западните склонове на стръмната долина до подножието на Гросглокнер. Градът е известен с църквата си, която била построена за съхраняването на съд, в който имало една капка от Христовата кръв. Самото име на града се превежда като Свещена кръв. Тази кръв в старинния съд била донесена от монах, който бил убит от лавина при опита си да премине през Алпите. Днес свещената реликва, около която са създадени голям брой легенди, се намира в готическата гробница на църквата, близо до впечатляващ олтар, създаден през шестнадесети век.

Близо до църквата се намира информационната служба на парка Хое Тауерн, където туристите могат да разберат повече подробности за планината Гросглокнер. Към информационната служба работи и малък музей. На североизток от град Хайлигенблут има няколко ски-писти със средно ниво на трудност, които се спускат от планината Шарек (Schareck), а на изток се простират алпийските поляни на Флайсалм (Fleisalm).

Гросглокнер в Алпите

Прочутият панорамен път Гросглокнер, който е често сниман от фотографи от цял свят, тъй като криволичи красиво през Алпите, се смята за един от най-красивите автомобилни маршрути в цялата страна.

Наблизо има летище, което се намира на шест километра от град Хайлигенблут.

Планината Гросглокнер е сериозно предизвикателство за любителите на алпинизма, които обаче трябва да имат необходимата сериозна подготовка, за да преодолеят склоновете й. Любителите на пътуването с кабинков лифт могат да се възползват от услугите му и през летните месеци, когато ски-сезонът отдавна е приключил.

Гросглокнер е оформена като правилна пирамида. Тя се намира зад малко по-скромната по размери планина Клайнглокнер (Kleinglockner), която се издига на 3770 метра височина. Двете планини са разделени от формация с формата на седло, която е известна като Глокнершарте (Glocknerscharte).

Първото покоряване на планината Гросглокнер от алпинисти се е случило през далечната 1800 година, като следващите експедиции не винаги успявали да преодолеят върха успешно. Местността, известна като Палавичини (Pallavicini) е наречена на името на Маргрейв Алфред Палавичини, който не успял да покори върха на планината и загинал през 1886 година.

От 1918 година насам Гросглокнер, както и глетчърът Пастерце (Pasterze) са собственост на австрийската алпийска асоциация.

Пътуването до Гросглокнер обещава незабравими преживявания за туристите, а за алпинистите, които дръзнат да се опитат да я покорят – наистина незабравима гледка от самия връх.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати