Национален парк Каньонлендс

03.01.2012
Каньонлендс в Юта, САЩ

Национален парк Каньонлендс (Canyonlands) се намира в щата Юта. Близо до парка се намира град Моаб (Moab). Паркът привлича туристите с невероятната възможност да видят с очите си величието на дивата природа, която се е запазила както по времето, когато тук са обитавали праисторическите хора. Дърветата в парка живеят по интересен начин – в по-сухите години те пускат по един или два нови клона, а всички други загиват, за да оцелее самото дърво. Най-красива гледка към целия парк Каньонлендс се открива от площадката Гранд Вю Пойнт Овърлук (Grand View Point Overlook).

В района на национален парк Каньонлендс са живеели хора още преди десет хиляди години. Взависимост от предлаганите от природата ресурси групите от хора са се движели в една или друга посока в местността, за да оцелеят. Национален парк Каньонлендс съхранява един от последните относително спокойни райони на платото Колорадо, което обхваща голяма част от река Колорадо и нейните притоци. Известен като висока пустиня с надморска височина до 7200 метра, паркът Каньонлендс предлага на туристите много горещо лято, студена зима и по-малко от десет сантиметра валежи през годината.

Територията на парка е над 1300 квадратни километра и той всъщност е напълно запазен кът от скалистата местност. Водата и вятърът са разрушавали скалите, като са създали стотици прекрасни каньони, кули, арки и възвишения. Национален парк Каньонлендс е основан през 1964 година, когато малко хора са били запознати с това отдалечено място.

В тази част на Юта дълго време е имало известно количество търсачи на уран. Районът си остава, както винаги е бил – трудно достъпен. Въпреки че областта има разнообразни екосистеми, геологичните процеси са изиграли сериозна роля във формирането на Каньонлендс. Рядко срещаната растителност позволява на туристите да видят големи пространства от открити скали, които са на над триста милиона години – тогава е било времето, когато са се сформирали. Произходът на голямото количество малки каньони, разположени на тази територия, може да създаде първоначално странно впечатление.

Национален Парк Каньонлендс

През голяма част от годината времето в Каньонлендс сякаш е спряло. Процесът на ерозията е незабележим и доста бавен. Туристите много рядко могат да видят случайно падане на камъни или свлачище. Това дори се смята за късмет. Някои от разрушителните процеси обаче протичат доста бързо. И точно рядката растителност и изобилието от открити скали правят Каньонлендс силно уязвим в това отношение. Внезапните наводнения постоянно разширяват и задълбочават каньоните.

Голяма част от годишните валежи в Каньонлендс се падат по време на летните мусони. Тези драматични бури често продължават по-малко от двадесет минути, но може да предизвикат мощни наводнения, въпреки тяхната краткост.

В тази пустинна местност температурата постоянно се колебае през цялата година и дори се променя през деня от ниска до висока. В горещите летни дни температурата може да достигне до петдесет градуса, а в студените летни вечери може да падне до петнадесет градуса. Националният парк Каньонлендс се разделя от река Колорадо на три района – единият носи поетичното наименование Остров в небето (Island in the Sky), вторият е наречен Иглите (The Needles), а третият – Лабиринтът (The Maze). Най-посещавана от туристите е тази част на парка, която е наречена Остров в небето.

Въпреки че представлява пустинна местност, паркът е дом за много животински видове. Повечето животни, които обитават национален парк Каньонлендс, са активни през нощта, тъй като тогава е по-хладно. Тук могат да се срещна кенгурови плъхове, дървесни плъхове, скунксове, планински лъвове, лисици, прилепи и сови.

Освен това в парка има елени, койоти, бодливи свинчета, зайци и много пойни птици. В парк Каньонлендс се срещат също така скални катерици, гущери, змии, ястреби и орли. Едно от животните в парка, което по уникален начин се е приспособило към живота в пустинята, е кенгуровият плъх. Това плъх живее целия си живот консумира нищо друго освен растения, а тялото му произвежда водата, която му е необходима.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати