Национален парк Стелвио

02.01.2012
Национален парк Стелвио

Национален парк Стелвио (Stelvio) се намира в Италия. Паркът е най-големият парк сред всички исторически паркове на територията на страната. Той се простира в сърцето на централните Алпи (Alps) и в него се намират красиви долини, оформени от топенето на ледниците. Величествените хребети, високите планински пасища, пресичани от пенливи потоци, които извират от многогодишните ледници, формират пейзажа на парка. Много редки видове животни и растения живеят на територията на парка. Национален парк Стелвио се простира на територия от 130 700 хектара. В пределите на парка се намира масивът Ортлес-Чеведале (Ortles-Cevedale).

Идеята да се запази великолепието на дивата природа в тази местност се оформила в началото на двадесети век и била осъществена през 1935 година. В началото паркът покривал площ от 96 000 хектара. През седемдесетте години на миналия век тази територия била увеличена до 134 600 хектара. През 2006 година с президентски указ били определени новите граници на парка. От границите му била изключена долината Вал Веноста (Val Venosta).

В парка има различни по вид и големина алпийски формации – високопланински глетчъри като Ортлес, който се намира на 3905 метра височина. В парка има диви гори, култивирани земи, планински селца, в които през цялата година живеят хора, а също така и градове. Хидрогеологичните условия в парка са уникални, тъй като това е място, където могат да се видят както пенливи планински потоци, така и глетчерови езера.

Национален парк Стелвио бил основан със специален закон. След началото на седемдесетте години на миналия век мениджмънта на парка е бил поверен на автономните провинции Болцано (Bolzano) и Тренто (Тrento). Паркът се управлява от консорциум, който се състои от четири комисии. Контролът на територията, на която се намира паркът, е поверен на Националната горска служба в Ломбардия (Lombardy). Няколко долини се спускат от огромни планински масиви на национален парк Стелвио. Те са били оформени от ерозии, предизвикани от топящи се ледници.

Италианските Алпи - Национален парк Стелвио

Всяка долина има уникални характеристики: Вал Веноста има алувиални конуси, долината Вал Мартело (Val Martello) се намира близо до впечатляващия връх Чеведале, долината Трафои (Trafoi) се намира близо до Ортлес и от много покрити с лед върхове. Вал Дултимо (Val d'Ultimo) е зелена долина, богата на води и езера, а Вале дел Пейо (Valle del Peio) е известен с минералните си и лечебни води. Вал Зебру (Val Zebrù) е известна с красивите си еленски стада, изящните сърни и планинските кози, а долината Ада (Adda) са характерни с надвиснали варовикови стени и скали.

Сред долините на парка се намират останките от древни пътища, по които са преминавали търговци на различни минерали. По пътя от Бормио (Bormio) до Тори ди Фраеле (Torri di Fraele) е бил издигнат важен средновековен търговски град, който се нарича Глоренца (Glorenza). Крепостните стени на града все още са запазени и привличат много туристи, които искат да се докоснат до древността. Колонизирането на районите, които се използвали за летни планински пасища, започнало през тринадесети век.

В парка има много скали, състоящи се основно от варовик и доломит. В някои райони е възможно да се намери кварц. Благодарение на комбинираното действие на лед и вода са се образували безброй малки високопланински езера с рядка красота, а топенето на ледниците предизвиква непрекъснато свличане на пръст и пясък.

Заради присъствието на човека в парка са изчезнали големите хищници. Тук често може да се види лисица, хермелин, мармот, катерици, зайци, язовци и невестулки. В парка живеят червенокраки гарги, гарвани, кълвачи, глухари, ястреб мишелов, златни орли, бухали.

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати