Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Белвоар

Замъкът Белвоар

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Белвоар

Замъкът Белвоар (Belvoir) се намира в Грантъм (Grantham), и днес се използва от фамилията Манърс (Manners), която е живяла тук от 1508 година, и се използва от графовете на Рътланд (Rutland). Замъкът, който туристите посещават днес, е четвъртият замък, който е построен на това място. Днешният замък е построен в началото на деветнадесети век, след като предишните сгради са претърпели пълно или частично унищожение по време на Войните на розите (Wars of the Roses), по време на Гражданската война, както и по време на силен пожар през 1816 година.

Замъкът Белвоар притежава един от най-зашеметяващите интериори от началото на деветнадесети век, като се започне от елегантния салон на Елизабет (Elizabeth), мине се през величествената трапезария и се стигне до разкошната галерия на регентите и военния блясък на стаята на пазачите.

В контраст с величието на тези стаи, старата кухня и помещението за изпичане на хляб дават представа как са живеели по това време бедните хора, които работели почти денонощно, за да изкарат прехраната си. В замъка има специална стая за учене, както и за забавления на малки деца.

Замъкът притежава колекция от много ценни произведения на изкуството. Сред тях са картини на Гейнсборо (Gainsborough), Рейнолдс (Reynolds), Холбайн (Holbein) и Пусен (Poussin). Тук има много красиви колекции от френски мебели, порцелан, коприна, гоблени, италиански скулптури. Скулптурите се намират в Градината на розите и Градината на статуите. Колекцията статуи, които се намират навън, включват творби на скулптори, работили за Чарлз Втори (Charles II).

Когато Елизабет (Elizabeth), петата херцогиня, наела Джеймс Уайът (James Wyatt), за да построи замъка през 1799 година, тя имала грандиозни проекти за създаване на разкошни градини и парк. Тя сама се заела с визията на озеленяването.

Замъкът Белвоар

Градините около замъка представляват истински амфитеатър, оформен от морените на два ледника и това е дало голямо предимство за създаването им. По желание на дукесата били построени няколко летни къщи, които и днес могат да се видят в Градината на Дукесата. През 1900-тната година градините на замъка Белвоар били променени. Главният градинар – Дайвърс (Divers) създал концепция за големи туфи пролетни цветя, което било прекрасно за обитателите на замъка, които прекарвали цялата пролет в замъка Белвоар. След това те заминавали за Чивли (Cheveley).

По времето на крал Едуард (Edward) градините на замъка били поддържани от четиридесет градинари, а днес за тях се грижат само трима специалисти, затова възстановяването на градините на Белвоар е доста труден процес. Но той продължава, тъй като сегашната дукеса е много загрижена за градините.

Сегашната дукеса продължава делото, изоставено преди двадесет и пет години от свекърва й, която се опитала да възстанови блясъка на градините на Белвоар. Площта около замъка е сто и двадесет квадратни километра, като голяма част от тях е заета от градините и от парка.

Между градините и в тях има естествени поточета, което превръща градините в истински рай, където през почти цялата година има цветя. Дукесата работи по обединяването на колекции от редки видове рози и други цветя. В градините постоянно пристигат доброволци, за да помогнат за възстановяването на красотата им.

Градините на замъка са идеално място за провеждане на сватби и големи корпоративни събития. Тук редовно се провеждат най-романтичните венчавки и най-тържествените приеми. В замъка има специален екип, който помага на влюбените да организират най-тържествения ден в живота им. Има възможност и за сватба в самия замък, като в трапезарията има място за сто и двадесет гости. Балната зала също е на разположение на младоженците. Също така има възможност за цяла нощ танци в старинната кухня на замъка.

Освен за сватби и приеми често градините и огромният парк се използват от екипите на филмови продукции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати