Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Замъкът Торосей

Замъкът Торосей

Нина 2Нина 2
Новак
748
Замъкът Торосей

Замъкът Торосей (Torosay) е един от най-впечатляващите замъци в Шотландия и до ден днешен се използва като жилищна сграда. Семейството, което го притежава, живее на горните етажи на замъка. Главата на семейството – Дейвид Гътри Джоунс (David Guthrie Jones) е известен с интересното си минало, в което са замесени войни, обиколки по вода на целия свят, полярна експедиция и други невероятно интересни събития.

Историята на замъка Торосей започва през 1858 година, когато сградата е издигната като викторианска шотландска разкошна резиденция. Тя е направена по проект на известния по онова време шотландски архитект Дейвид Брайс (David Bryce). В сградата на замъка човек може да се разходи сред красиви стаи от викторианската епоха, сред които е голямата зала на замъка.

В нея е изложена колекция от красиви рога на благородни елени във вид на скъпи ловни трофеи. Освен това в замъка могат да бъдат разгледани викторианската трапезария, великолепна библиотека с огромна колекция от старинни книги, детска стая, спалнята на господаря на имението. В замъка може да се види и всекидневната, от която се открива изумителна гледка към красивата градина на замъка.

Във всички стаи на замъка са подредени старинни портрети на членове на семейството. Интериорът впечатлява с антични мебели, които са красиво подредени и създават отпускаща и гостоприемна атмосфера. В замъка може да се види портрет на шотландския герой Уилям Уолъс (William Wallace), който е нарисуван през седемнадесети век. В замъка са изложени и снимки на Уинстън Чърчил (Winston Churchill), който много често е посещавал красивата сграда.

Замъкът Торосей е обкръжен от дванадесет акра разкошни градини. Сред цветята са разположени живописно великолепни италиански статуи, има водна градина, японска градина, фонтани със скулптури, алпинеум и много интересно оформени градински тераси, върху които цъфтят всевъзможни видове ефектни цветя като хималайски мак и рододендрони. Преобладаващи в градината са розите, има и много увивни растения. В градините на замъка Торосей растат и евкалипт. Проектът за терасираните градини на замъка принадлежи на сър Робърт Лоримър (Robert Lorimer).

Сред градините на замъка Торосей има красива пътека, покрай която са разположени деветнадесет фигури в човешки ръст. Те са дело на скулптора Антонио Бонаца (Antonio Bonazza). Те са били докарани в градините на замъка Торосей от изоставена вила близо до Падуа (Padua) в началото на двадесети век. Първоначално те били натоварени в кораб, за да се използват за баласт, но след това станали собственост на семейство Кембъл. В градините на замъка Торосей има много интересен слънчев часовник. От градините се открива прекрасна гледка към морето.

Първоначално замъкът Торосей е бил известен като къщата Дуърт (Duart). Той е бил построен за Джон Кембъл (John Campbell), който е бил известен като един от най-влиятелните членове на семейство Кембъл. Разходите по поддръжката на замъка го принудили да го продаде през 1865 година. Той бил купен от фамилията Гътри (Guthrie), която била известна като една от най-заможните в Лондон. Замъкът Торосей има над шестдесет стаи.

След смъртта на стария Гътри замъкът станал собственост на любимия му племенник, а всички мебели били завещани на съпругата на покойника. Само един бюфет не бил помръднат от мястото си, защото тежал много. В него неотдавна е била открита бутилка ценно шампанско от 1893 година. Собствениците на замъка все още не са обявили дали ще продават бутилката, която струва изключително много. Върху нея дори се е запазил етикетът на производителя – известна френска фирма за шампанско.

Замъкът Торосей е обявен в днешно време за продажба от собствениците му, които са шесто поколение от рода Гътри. В дните, в които замъкът е подложен на оглед от евентуални купувачи, той се затваря за туристи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати