Замъкът Сао Хорхе

02.10.2012

Замъкът Сао Хорхе (Sao Jorge) се намира в Лисабон (Lisbon) и се намира върху най-високия от лисабонските седем хълма в историческия център на града. Замъкът Сао Хорхе се издига над стария квартал на маврите и може да се види отдалече. Той е прочут и с това, че от него се вижда невероятно красива гледка на целия град и околностите.

Замъкът Сао Хорхе

Замъкът Сао Хорхе е построен като военно укрепление, но не се знае точното време, когато е започнат строежът на сградата. Най-старите части на замъка датират от шести век. Тогава замъкът е бил укрепван от римляните, вестготите (Visigoths) и от маврите (Moors). Накрая замъкът е завладян от Афонсо Енрикес (Afonso Henriques). Замъкът е със статут на национален монумент от 1910 година и привлича огромен поток от туристи, които искат да разгледат античната сграда.

Въпреки че на пръв поглед замъкът изглежда доста недостъпен, не е толкова трудно да се стигне до него. Стръмни извити улици водят право към старинната сграда. По стръмни стълби може човек да се качи на най-високите кули и да се любува на архитектурния шедьовър, който се смята за образец на военната история и фортификация.

Замъкът носи името на светец, това е свети Георги (Saint George), според легендата той е спасил девойка от лапите на дракон благодарение на своята храброст. Преклонението към този английски светец е било пренесено от кръстоносците от британските острови, които съпровождали Афонсо Енрикес, първия крал на Португалия, в битка за Лисабон през 1147 година срещу маврите.

Портата на замъка се нарича Портата на Мартим Мониц (Martim Moniz), това е бил португалски рицар. Афонсо Енрикес е нарекъл портата в негова чест. Мартим Мониц е участвал активно в христианската инвазия под егидата на краля по време на битката за Лисабон. Той става известна фигура по време на обсадата на Лисабон.

Замъкът Сао Хорхе отблизо

Мартим Мониц жертва живота си, за да успеят войниците да превземат замъка Сао Хорхе. Когато портата се затваря, то се заклещва в процепа и умира, смазан от тежестта й, но това дава възможност на войниците да превземат крепостта. Портата е посветена на неговия героизъм.

Вътрешността на замъка позволява на посетителите да научат много за историята на Лисабон. С помощта на мултимедийна система всеки може да направи пътуване от древни времена до двадесети век. Лисабон, който преди векове се е наричал Олисипо (Olisipo), тоест градът на Одисей (Ulysses).

В кулата на Одисей може да се види перископът от Тъмната стая, който е поставен на мястото, където се е намирала кралската съкровищница. Перископът, изобретен от Леонардо да Винчи (Leonardo da Vinci) през шестнадесети век, позволява на посетителите да се насладят на 360-градусова гледка на града в реално време. Това е единственият перископ в Португалия.

Подземният затвор на замъка през деветнадесети век е бил превърнат във фабрика, където са се изработвали традиционни за страната павета. В галерията на замъка в днешно време се правят много изложби, посветени на португалската история и култура.

Зад стените на замъка Сао Хорхе има красиви градини, романтични алеи за разходки, църква и много други детайли, които привличат туристите. До главната порта на замъка се извисява статуята на крал Афонсо Енрикес.

Голяма част от замъка е била разрушена през вековете, особено по време на така нареченото Голямо лисабонско земетресение през 1755 година, но все пак са останали осемнадесет кули и голяма част от крепостната стена. В градините на замъка има много патици и гъски, някои от които са диви. Около замъка Сао Хорхе растат много дъбове, хвойни дървета и маслинови дръвчета, има много красиви цветя.

5
Общо гласували: 3
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати